Tenis Faydalıdır. Çünkü…..!

Gün boyu, iş stresi, trafik ve bir kısmını belki de kendimizin yarattığı bir dizi yoğunluk ve aksilikten sonra, günün sonunda bedensel yorgunluk gibi hissettiğimiz ama gerçekte daha çok zihinsel bir yorgunlukla eve döneriz. Günler günleri böyle takip ederken şehir hayatının bize hediyesi depresyonlar, sorunlar ve bıkkınlıklarla yaşamaya da alışırız biraz. Oysa eskiler ne de güzel söylemişler.

‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur’.

Tenis sporu, günün stresini üzerimizden atarak hem zihinsel hem de bedensel olarak arınmamızı sağlar. Üst düzey güzel bir çevrede yapılacak oldukça keyifli bir aktivite olan tenis sporunu, aynı zamanda değişik sosyal ortamlar da bulunarak güzel dostluklar kurmanıza da yardımcı olur.    

Yaş Sınırı gözetmeden yapılabilecek bir spor dalıdır tenis. Torunlarınızla bile keyifle paylaşacağınız ortak bir aktivitedir.

Peki bu eğlenceli sporun faydaları nelerdir vücudumuza?

Tenise başlamadan  önce neler yapılmalıdır? Aslında bu soru ‘spora başlamadan önce neler yapılmalı?’ diye de düzeltilebilir.

Ve düzenli olarak yapılan tenis yaşam kalitemizi nasıl etkiler?

Bu yazıda, belki de çok zaman atladığımız ama bir o kadar da önemli olan bu konuya değinmek istedim.

Uzmanlar, spora başlamadan önce genel bir check-up yaptırmanın birey sağlığı açısından  oldukça faydalı olacağını söylerler. Özellikle, ailesinde kalp, şeker, tansiyon, obezite gibi rahatsızlıklardan bir ya da bir kaçına sahip olan bireylerin, tenise başlamadan önce mutlaka bir spor hekimine başvurması gerekir.

Zihin olarak hazır olduğumuz spora, vücudumuzun da hazır olup olmadığını kontrol ettirmek doğru bir karar olur. Gerçekten de tüm spor dalları için  gerekli olan bu tetkikler sonrası doktorumuzun da onayıyla kortlara geçebiliriz.

Bilinçsizce yapılan her spor dalı vücudumuza faydadan çok zarar getirir.Doğru teknikler öğrenilerek, düzenli aralıklarla yapılan tenis sporunun vücut sağlığı üzerinde oldukça iyi etkileri olduğu bilinmektedir.

Tenis sporu ile depresyonun etkileri hafifletilebilir.

Vücuda taşınan daha fazla oksijen hücre yenilenmesine yardımcı olarak yaşlanma etkilerini azaltır.

Düzenli olarak yapılan tenis sporunun kalp – damar ve solunum sistemleri üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Uzun yıllar tenis oynayan insanlarda kalp – damar, şeker, dolaşım bozukluğu, hipertansiyon gibi rahatsızlıkların görülme olasılığının daha düşük olduğu bilinmektedir. Tenis oynarken, kalp damarları genişleyerek, damarlardan daha fazla kan geçişi sağlanır ve böylece vücuda daha fazla oksijen taşınmış olur. Bu da dolaşım bozukluklarının sebep olacağı rahatsızlıkları da önemli ölçüde önler. Düzenli tenis oynayanlarda kişinin kondüsyonu arttıkça kalp büyümesi de artar.

Tenis sporunun solunum üzerinde de olumlu etkileri bulunduğu bilinmektedir. Uzmanlar, normal de bir kişinin dakikada 12 – 18 kez soluk aldığını ve dakikada

5 – 7 lt hava aldığını söylemektedir. Bu miktar tenis sporu yapılırken dakikada yaklaşık 100 – 120lt havaya ulaşmaktadır.Solunumun bu şeklide artması alınan oksijenin ciğerlerde ekonomik kullanımına, ciğerlerin gelişmesine ve günlük yaşamdaki yorgunluğun azalmasına yardımcı olmaktadır.

Düzenli antrenman yapan bireylerde kas gelişimi ve buna bağlı dayanıklılık artışı görülmektedir. Romatizmal rahatsızlıkları önlerken, vücutta oluşan toksinlerin terle atılmasını sağlar bu da kendimizi daha sağlıklı hissetmemize yardımcı olur.

Tenise ayırdığımız zaman, sağlığımıza ayırdığımız zamandır.Hepinize bol tenisli günler….

 

Ebru Kalay Sular - 7 Eylül 2010

Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
  • TENİS MAÇI İZLERKEN…
    Bu haftaçok başarılı bir organizasyonla birçok tenis severin izleme fırsatı bulamayacağı çok önemli isimleri izleme şansını bulduk. Yakından izlemek, tekniklerini incelemek, nasıl konsantrasyon...
    Devamı İçin..
  • Tenis Faydalıdır. Çünkü…..!
    Gün boyu, iş stresi, trafik ve bir kısmını belki de kendimizin yarattığı bir dizi yoğunluk ve aksilikten sonra, günün sonunda bedensel yorgunluk gibi hissettiğimiz ama gerçekte daha çok zihinsel...
    Devamı İçin..
  • 4 – 4’lük GRAND SLAM
    Avusturya Açık Tenis Turnuvası, her yıl ocak ayında Melborne Park’ta düzenlenir. Yıl içinde düzenlenen Grand Slam’lerin ilkidir.
    Avusturya Açık, ilk olarak 1905 yılında Avusturalasya...
    Devamı İçin..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...