Gül Güzelbey

gul_guzelbeyAdı Soyadı:
Gül Güzelbey


Doğum Yeri Tarihi:
İstanbul - 06 Ağustos 1964


Tenise Başladığı Yer ve Tarih:
Yeşilyurt Spor Kulübü - 1978


Backhand:
Tek el - Sağ

Tahsili:
Boğaziçi Üni. Bilgisayar Prog. 1986 - Li & Fung Turkey, Department Manager

Kariyeri:

1978-1991, 90'dan daha fazla A Milli, 6 sene Türkiye ve İstanbul Şampiyonu, 2 Akdeniz Olimpiyatları 1 İslam Oyunları karışık çiftler 3'üncülüğü;  İlk milli takıma davetini 1980 yılı İslam Oyunlarında aldı...Mix doubles Arif Koçak ile İslam Oyunları 3üncüsü oldu. 1982 yılına kadar hep 2. olan GG...ilk İstanbul Şampiyonluğu'nu 1982 yılında TED kulübünde, Aslı Alçıtepe'ye karşı aldı (Aslı mı değil mi tam hatırlamıyor).

Eski Şampiyonumuz Gül Güzelbey'in salonunda hem forma girerken hem de tenis ile ilgili inceliklerde öğrenebilirsiniz.

İlk Türkiye Şampiyonluğunu 1985 yılında, 3 saat 52 dakika süren maçla, Elif Oğuz'a karsı ve inanılmaz bir skorla; 6/2 4/6 8/6 kazandı. Hatta o maçla ilgili şöyle bir anektodu var GG'in: "Hatırlıyorum o maç saat 11:00de başladı ve çok sıcak bir yaz günüydü...kafamıza molalarda haşlanmamak için habire su döküyorduk! Bir de üzerine babam maçın tansiyonundan kalp spazmı geçirmişti, hayatım boyunca hiç unutamayacağım maçlardan biriydi".  1986 yılı Türkiye şampiyonluğunu da.....Ankara da Sevtap Akdere'ye karşı kazanmış...

Türk Tenisi Hakkındaki Düşünceleri:

Son derece gelecek vaat edecek kapasitede alt yapımız var: Gerek kort gerekse kulüp desteği... Ancak, sporcular tarafından yeterli efor sarf edilmiyor. Konuyu hobi ve profesyonellik olarak ciddi anlamda ayrımını yapmalı ve sporcular buna göre değerlendirilmelidir. "Know how input" kesinlikle gerekiyor ki mevcut imkanlar daha profesyonelce, kabiliyetli ve kapasiteli sporcularımıza işlensin!

Buradan ailelere de seslenmek istiyorum; her şeyi klüplerden veya federasyondan beklememeliler. Diğer ülkelerde olduğu gibi aileler kendi imkanlarını da çocukları için seferber etmeli, her türlü maddi, manevi ve psikolojik desteği onlara vermelidir. Taşın altına klüp, federasyonla birlikte ellerini koymaları gerektiğini düşünüyorum. İşte bu sayede önümüzdeki yakın gelecekte gerek ATP gerekse WTA turnuvalarında Türk tenisçilerini görebiliriz.

Genç Tenisçilere Tavsiyeleri:

Tenis, diğer tüm sporlar gibi son derece emek isteyen bir spor... Beyin ve vücut entegrasyonu çok önemli. Bunu sağlayacak en önemli şey ise kondisyondur. Önce gerekli kondisyon sağlandıktan sonra sahadaki yapılacak kilometre önem taşır.

Tenis, sadece sahada oynanan ve vuruş üstünlüğüne dayanan bir spor kesinlikle değildir! Satranç gibi düşünülmesi ve oyun kurulması gereken bir spor olduğu için ancak gerekli oksijen beyne pompalandığında beyin gerekli hükümleri verir. Bu da mutlak kondisyon formuyla olur.

Genç tenisçilere söyleyeceğim önemli bir sıralama ki bu nerdeyse tenis atasözü olmuştur: Önce
isabet sonra kuvvet! Sert vurmak, başarılı tenis demek değildir. Tenis, oyun kurmak, zeka, kuvvet ve kondisyonu doğru entegre edip rakibine üstünlük sağlamakla gerçek hedefine ulaşır!

Tenisle İlgili Bir Anısı:

St. Petersburg College'da okurken en manevi ödülü almış olmak "most valuable player of the school". Bu hayatımda aldığım ödüllerden en anlamlısı olmuştur benim için. Bunun gurbet ellerde alınmış olması benim için manevi değerini daha da arttırmıştır.

Tenis Hayatı:

"RAKET ÇOK HOŞUMA GİDİNCE TENİSÇİ OLDUM"
14 yaşımda ailemle tatil için gittiğimiz Bulgaristan’da alışveriş yaparken vitrinde gözüme ilişen bir tenis raketi bana çok süslü püslü gelince hemen onu almak istedim. Tüm tatil boyunca O raketi istiyorum diye diretince ailemde bu dileğimi kırmadı ve raketi aldı. İşte o gün raketi elime aldım ve bir daha da hiç elinden bırakmadım.

Çalışmalarıma ilk olarak Yeşilyurt Spor Kulübünde başladım. Takıma alındıktan sonra çok ağır bir tempo ile Ankaralı eski tenisilerden Neşe İncedayı ile çok yoğun bir kondisyon ve teknik programı dahilinde çalışmaya başladım. Neşe Hoca çok iyi hazır olana kadar benim hiçbir turnuvaya girmeme izin vermedi! Bu çalışmanın ve disiplinin sonucunda da 14 yaş kategorisine katıldığım ilk turnuvada İstanbul 2'incisi ve Türkiye 3'üncüsü oldum. Aynı yıl İstanbul şampiyonu da oldum.

14 yaş kategorisinde ne yazık ki 1 sene oynayabildim. Derken Gençler İstanbul Şampiyonu ve Türkiye 2'inicisi... Sonraki yıl, sanıyorum sene 1983-1984, Arif Koçak antrenörümüz oldu ve işte tüm teknik becerilerim onun sayesinde oluştu. İlk Türkiye şampiyonluğum onun sayesinde geldi!

Hayatımın en büyük tesadüfü ise: Çok sevdiğim tenis takım arkadaşım Turan Ertan, Amerika'da bir Türk çocuğa tenis burs başvurusu yapıyor ve benden de bahsediyor... 15 gün içinde kabul ve burs kağıtlarım geliyor ve sonra Amerika'da buluyorum kendimi! Bazıları şanslı doğar ya, ben de öyle olduğuma inanıyorum! 2 sene Amerika’da çok şey öğrendim, çok savaşlar geçirdim, çok acılı günler… Orada antrenman yapmak çok zor ve ciddi bir disiplin gerektiriyordu. Her gün 500 tane servis atıyordum. Akşamları 1,5 saat yokuş aşağı ve yokuş yukarı kondisyon yapıyordum. Akşamları yattığımda yorgunluktan uyuyamaz halde oluyordum! İyisiyle ve kötüsüyle tüm yaşadıklarımdan çok ders almayı başardığım bir Amerika tecrübem oldu.

1986'da döndüğümden itibaren 1991 yılına kadar her sene Türkiye Şampiyonluğum var! Bu arada, İslam Oyunlarında Arif Koçak ile karışık çiftler 2'nciliği, Akdeniz Olimpiyatlarında ilk 8, Amerika'da okul turnuvasında, St.Peterburg Junior College, 1'inci oldum ve "most valuable player of the school" seçildim.

Daha sonra 1987-1988 yıllarıydı, o dönem, WTA turnuvalarına başvurmuş ve kabul edilmiştim. Ancak, maddi durumum yeterli olmadığı için kulüple anlaşmak üzereydik ki, yönetim değişikliği yüzünden proje askıya alındı, yazık da oldu! Ya da kısmet, belki de böylesi daha mı iyi oldu, kim bilir?

Sonunda, Türkiye'de teniste elde edebileceğim başka bir şey kalmadığına inanarak 1991 yılında zirvedeyken tenisi bırakıp iş hayatına girmeye karar verdim.

Bu arada bir bilgide vermek istiyorum. Çok yakında kendi web sitemi açacağım. Benimle ilgili her türlü bilgiyi burdan alabilir ve sohbet edebilirsiniz. Ayrıca tüm tenis severler her türlü sorularını bana burada yönlendirebilir. Elimden geldiğince tenisle ilgili her konuda bu işe gönül verenlere destek vermeye çalışacağım.

http://www.gulguzelbey.com/
e-mail: Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

Favori Oyuncuları:

Yerli: Alaattin Karagöz
Yabancı: Pete Sampras, Andre Agassi, Steffi Graf

20 Şubat 2003
Hazırlayan: Zeynep Sünger

Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...