Zeynep Sezerman

Umutluyum

Geçtiğimiz ay Erkan Bayazıtlı benden Avrupa Sorumlusu olarak internet gazetesi Tenis Klinik’te yazı yazmamı önerdiği zaman ilk tepkim ben Avrupa konusunda ne yazabilirim ki oldu. “Tenisçilerimizle birlikte neredeyse bütün dünyayı dolaştın, bu işi en iyi sen yapabilirsin, dediler.” Gerçektende biraz düşününce yazılacak çok konu olduğunu fark ettim ITF ve Tennis Europe turnuvalarında oynayan Türk tenisçilerin sayısı her gün artıyor. 10 yaşından itibaren tenisçilerimiz Avrupa’nın kapılarını aşındırmaya ve deneyim kazanmaya başlıyorlar. Bu kadar güzel gelişmeleri artık sizlerle paylaşabileceğim için çok sevindim.

Peki, bu kadar küçük yaşta niye yurtdışında turnuva oynamaya başlıyorlar? Cevabı ise çok basit, tenisçi olmaya 12-14 yaşları arasında karar vermeleri gerekiyor. Bu aslında çok zor bir karar. 22-24 yaşın olgunluğunu 12 yaşında bir çocuktan bekliyoruz. Kendi yaşıtları arkadaşlarıyla gezip eğlenirken, onlar sırtlarında çanta turnuva turnuva dolaşıyor, günlerinin önemli bir kısmı antrenmanla geçiriyor ve bu yetmezmiş gibi eğer hala okula devam ediyorlarsa derslere de koşturuyorlar. Türkiye’de ki eğitim sistemi nedeniyle 3-4 aya sıkışan turnuva takvimi nedeniyle tatil bile yapamıyorlar. Hatta size bir anımı aktarayım. Geçen yaz, 12-14 yaş tenisçilerden oluşan 15 sporcu kendi aralarında konuşuyorlardı. Duyduklarıma ben de inanamadım. En fazla tatili kim yaptı yarışması yapıyorlardı. Sonuç ise ürkütücüydü. 3 gün. Ama şikayet eden yoktu. Hepsinin amacı aynıydı: Profesyonel tenisçi olmak.

Tabii bu yola çıkarken bir de sponsor arayışlarını sürdürüyorlar. Başarının hemen alınmadığı bir sporda, ekonomik krizlerle uğraşırken sponsor bulmaya çalışmakta işin cabası. Ama son yıllarda yaşanan gelişmelere bakınca umudum artıyor. Neden mi? Profesyonel olmayı hedefleyen sporcu sayısı hızla artıyor. Aileler artık çocuğum sadece biraz spor yapsın gözüyle bakmıyor. Onlarda çocuklarına tenisçi olma konusunda bilinçli destek veriyor. Federasyonumuz her geçen gün bu konuya daha da ağırlık verip, uluslararası platformda mücadele eden sporculara destek olmayı amaçlıyor. 5 sene öncesine kadar sadece TED Open varken, bugün İstanbul Cup, İzmir Cup gibi üst düzey turnuvalar eklendi. Dahası 2011 yılından itibaren 3 yıl WTA Masters Türkiye’de yapılacak.

Tüm gelişmeler güzel ama tabii ki atılması gereken çok önemli adımlar var. Ama eleştirileri ve önerileri önümüzde aylarda zaten hep beraber yazıp, tartışacağız. Bugün bardağın dolu tarafına bakmak istiyorum. İnternet gazetesi Tenis Klinik’te hep beraber tenisçilerimizin başarı haberlerini paylaşmak dileğiyle…

Zeynep Sezerman
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

 
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
  • Umutluyum
    Geçtiğimiz ay Erkan Bayazıtlı benden Avrupa Sorumlusu olarak internet gazetesi Tenis Klinik’te yazı yazmamı önerdiği zaman ilk tepkim ben Avrupa konusunda ne yazabilirim ki oldu. “Tenisçilerimizle...
    Devamı İçin..
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...