İnanılmaz Hakem

Ve sayin izleyicilerimiz, hakem 15 yasindaki genc erkek oyuncunun tum ‘taciz’ ve kendi aleyhine olan tum suclamalarina sessiz kaldi..
Hatta suclamalarin icine cekilerek zaman zaman yanlis yonde kararlar verdi mac boyunca.

Genellikle konumuz oyuncularin antreman ve mac sirasinda tutum ve davranislaridir ama 16 yas mili takim secme turnuvasinda hakemin tutumu oyuncunun davranislarinin onune gecti.

Hakemler oyunun onemli bir parcasi.
Gorevi ise sadece topun iceride/disarida olduguna karar vermek olmamali; oyuncunun kort icindeki davranislarini da denetleyebilmeli, macin saglikli ve ‘centilmenlik’ anlayisi icinde devam edebilmesini saglayabilmeli.

Uluslararasi turnuvalara oyuncu hazirlamak sadece antreman yaparak degil, kort icinde de diger oyuncuya ve kurallara saygi gostermeyi de ogretmeyi gerektiriyor kanimca..Hakemlere de bu anlamda onemli gorevler dusuyor.
Bir hakem mac icinde kendisine surekli karsi gelen oyuncuyu uyarmayi bilmeli, oyuncu uyariyi ‘hice sayarsa’ puan hatasi verebilmeli ve devam eden durumda da mactan cikarabilmeli.
Genc oyuncuya ‘hosgoru’ gostererek sessiz kalmak, uyarida bile bulunmamanin oyuncuya da zarar verdigini dusunuyorum.
Uluslararasi arenada hicbir hakem bu duruma izin vermeyecektir.
Bunun en yakin ornegini de 2009 Amerika Acik Turnuvasinda, Serena Williams’in cizgi hakemine verdigi tepki ve sonrasinda maci ‘hukmen’ kaybetmesiyle gorduk. Turnuva sonrasinda Serena’ yi CNN televizyonunda ozur dilerken izledim.

Mac sirasinda asiri ve surekli bagirma, raketi vurma, firlatma gibi davranislar uluslararasi turnuvalarda hicbir yas grubunda kabul gormeyen davranislar, hele hakem kararina surekli karsi cikarak hakaret derecesine varacak sekilde tepki verme ise macin aninda oyuncunun aleyhine bitmesine neden...
Yukarida bahsettigim tarzda davranislar zaman icinde aliskanlik haline donusebiliyor maalesef.Antrenor ve hakemlerin gorevi de bu davranislarin yerlesmesine izin vermemek olmali kanimca.

Hedefimiz uluslararasi seviyeye oyuncular yetistirmekse her parti elinden geleni oyunun kuralina gore yapmayi kendine amac edinmeli. Antrenorler kadar hakemler de kendilerini gelistirmeli, egitimlere katilmali.

Tenisle kalin,

Gül Mijgar
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
  • İnanılmaz Hakem
    Ve sayin izleyicilerimiz, hakem 15 yasindaki genc erkek oyuncunun tum ‘taciz’ ve kendi aleyhine olan tum suclamalarina sessiz kaldi..
    Hatta suclamalarin icine cekilerek zaman zaman yanlis yonde...
    Devamı İçin..
  • Kurallar..Kurallar..

    Aralik ayinda oynanan Eddie Herr uluslararasi turnuvasinda hakemler kort disinda kontrolu elden birakmadilar..
    Mac yapan arkadaslarini seyreden Rus cocuklar kendi dillerinde...
    Devamı İçin..
  • Eddie Herr Turnuvası
    Florida‘da IMG akademilerinde düzenlenen Eddie Herr turnuvası yine birçok ülkeden oyuncularla hafta sonu başladı. Yaklaşık 40 beton kortta ve açık havada oynanacak bu turnuvaya Türkiye’den...
    Devamı İçin..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...