Duygu Akşit Oal

Duygu Akşit OalAdı Soyadı:
Duygu Akşit Oal

Doğum Yeri Tarihi:
Ankara / 4-10-1971

Tenise Başladığı Yer ve Tarih:
Ankara, 1979

Backhand:

Çiftel

Medeni Hali ve Tahsili:
Evli, Ankara Üni.  D.T.C.F İngiliz Dili ve Edebiyatı

Kariyeri:

12-14-16-18-Büyükler Türkiye Şampiyonu, Milli Tenisçi, WTA Klasmanında en yüksek tekler 580, çiftler 357

Türk Tenisi Hakkındaki Düşünceleri:

Türk tenisi bence olması gerekenden çok çok gerilerde.Bunun sebebini hep sponsorluk olarak gösterdik ama ben artık bunun hata olduğunu düşünüyorum. Türk tenisinin bu kadar gerilerde olmasının sebebi milletçe özelliklerimizin bu spora uygun olmaması.Tenis çok emek isteyen , çok fedakarlık gerektiren bir spor. Bizim insanımızda zora gelemeyen bir özellik var .Tenisimizin ilerleyememesinin sebebi sponsorluk olamaz o zaman Romanya'dan , Bulgaristan'dan nasıl tenisçi çıkıyor. Bir çok turnuvada karşılaştığım kızlar parasız olmaları nedeniyle otelde değil arabalarında yatıp ertesi gün çıktıkları maçı kazanıyorlar.

Bugün önümüzde bu özellikleri taşıyan bir sporcu var İpek Şenoğlu  İpek Eskişehir-İstanbul arası mekik dokuyarak  başladığı tenis hayatını şu an bambaşka bir boyuta getirdiyse bu azmin ve hırsın zaferidir. Sponsorların tabii ki faydası var ama o sponsorları bulmak için ipeğin ve ailesinin ne kadar uğraştığını çabaladığını ben biliyorum. Gelmek istediğim nokta  başarı kolay gelmiyor bunun için 5 yıl belki 10 yıl durmadan çalışmak gerekir ki bir yerlere gelinebilsin.

Genç Tenisçilere Tavsiyeleri:

Genç tenisçilere tavsiyem çok çalışmaları, hedeflerini büyük tutmaları, herşeyi kulüpten ve federasyondan beklememeleri, azimli olup yılmamaları. Başarı hemen gelmeyebilir, önemli olan sonuna kadar yılmadan çalışmak.

Tenisle İlgili Bir Anısı:

Yılını tam olarak hatırlamıyorum, Zonguldaktaki bir 16  yaş Türkiye şampiyonasıydı. O zamanlar bir öğrenci yurdunda kalıyorduk yaklaşık 8 kişiydik.Ted  ve Atk kulübünün kızları aynı odada kalıyorduk. O akşam yatmadan önce yastık savaşı yapmaya karar verdik ve yerdeki bütün çantaları yatakların altına kaldırdık ki rahat hareket edebilelim. (odanın zemini taştı ve odadaki yataklar ranzaydı) -yani altlı üstlü iki katlı yataklar-.Benim yattığım yatağın alt katında yasemin kaya yatıyordu.Yastık savaşı bittikten sonra bizler uyumaya yataklarımıza döndük.Ben gece yarısı uyurken (yasemin kaya’nın deyimiyle bir paket gibi) yuvarlanarak aşağı düşmüşüm ,düşmüşüm diyorum çünkü uyanmadım,evet gece aşağı zemini taş olan yere düşüyorum ve uyanmıyorum. Uykumda ağlamışım yaseminin yanına yatmışım söylenerek ve daha sonrada gece birşey söylemeden yukarı yatağıma çıkmışım.Ertesi sabah  hiç birşey hatırlamıyorum ve yasemine diyorum ki ya şu sol bileğimde bir ağrı var. Oda bana olanları anlatınca inanamıyoruz ve gülmekten ölüyoruz.İşin asıl fena tarafı o sabah Neslihan Gücüm’le final maçım var, bileğim korkunç ağrıyor, tabi çift elle oynadığım içinde maçtan önce korkunç bir üzüntü.Neyse maça çıktım ve çift el vuramadığım içinde slice ‘ı maçta öğrenmek zorunda kaldım.Bütün maçı öyle oynayarak kazandım. Bu unutamadığım anılarımdan birisi..

Tenis Hayatı:

Tenise yedi yasimda Ankara Tenis Kulubunde başladım. Ailemin üye olması sebebiyle gelmeye başladığım Ankara Tenis Kulübünde tenis oynamaya 7 yaşında başladım. O zamanlar kulübün lisanslı oyuncusu olan ve Türkiye çapında dereceleri olan ablam ve abimde tenise başlamamda özendirici olmuşlardır. İlk başlarda kendi kendime duvar yapıyordum . Daha sonraları sabah gelip akşam çıktığım kulüpte sıkılmamak için babam beni tenis okuluna yazdırdı çünkü o dönemde arkadaşlarımın hepside tenis okuluna gidiyorlardı. Tenis okuluna başladığımda gruptakilerden daha iyi oynadığım için beni bir üst gruba aldılar. Daha sonra ilk turnuvamı tenis okulunda oynayarak 1 ci oldum. Bu turnuvadan sonra beni kulübün lisanslı oyuncusu oldum.

Tenis kariyerimde butun kategorilerde defalarca Turkiye Sampiyonu, Klasman sampiyonu, T.B.M.M Sampiyonu ve Cumhurbaskanligi sampiyonu oldum.1982 yilinda 11 yasindayken oynadigim ilk Turkiye Sampiyonasinda finale cikarak basladigim tenis hayatımda 14, 16, 18 ve Buyukler Kategorilerinde sayisini hatirlayamadigim kadar cok Turkiye sampiyonlugum var. Ayni anda butun bu kategorilerde final oynayarak kirilmasi guc bir rekorada imza attim.

Türkiye'de Büyükler kategorisinde finale çıkan ilk en genç tenisçi olarak adimi 13 yaşındayken tenis tarihine yazdırdım. Buyukler Kapali Kort Turnuvasinda,A Milli Takimdan iki tenisçiyi yenip Türkiye sampiyonunada final setinde kaybedince butun dikkatleri uzerime topladim.Bundan sonra bir sure o donemin en ünlü gazetecileriyle sponsor bulamaya yonelik girisimlerimiz oldu fakat ne yazikki bunlar sonuçsuz kaldı. Dünyaca ünlü tenisçi Monica Seles'le ayni turnuvaları (16 yas Helvettie Cup-Izmir)oynarken o kendini gösterdikten sonra Amerika'ya Nick Bolletierri Tenis Akademisinden burs alarak kendini geliştirme şansını yakalamış ve bugünlere gelmiş. Keşke o zamanda benim elimden tutup oraya götürecek biri olsaydı su anda çok daha farklı yerlerde olabilirdim

Tenis hayatim boyunca bircok kez milli oldum.Bu turnuvalardan bazilari:Balkan Gençler(Romanya.Yunanistan),Balkan Buyukler(Romanya,Yugoslavya),16 yas ferdi sampiyonasinda(Casablanca,Banlades),16 yas Helvettie cup(Yugoslavya,Izmir)Akdeniz Oyunlari(1987 Lazkiye,1991 Atina,1993 Fransa,1997 Bari,2001 Tunus),Federasyon Kupasi(1991 Nottingham,1992 Atina,1993 Nottingham,1994 Avusturya,1995 Kenya,1997 Manavgat,1998 Manvagat,1999 Ispanya,2000 Ispanya,2001,2002 Antalya),Avrupa Takim Sampiyonalari(1993 Litvanya,1994,1995,1996,1997 Antalya,1998,1999 Istanbul,2000 Portekiz,2001 İstanbul,)

Tenis hayatımın ilkleri:

-Türkiye Büyükler Şampiyonasında Finale çıkan ilk en genç tenisçi 13 yaşındayken ted kulübü kapalı kortunda o zamanın türkiye şampiyonu sevtap akdereye 3 sette kaybetmiştim

-Bayanlarda ilk cumhurbaşkanlığı kupası kazanan  oyuncu

-Cumhurbaşkanlığı kupalarında en fazla final oynayan oyuncu (4 birincilik)

-Türkiye Büyükler Şampiyonasında  en fazla final oynayan bayan sporcu ve 6 defa kazanan oyuncu

-Akdeniz Olimpiyatlarında tenis tarihinde kazanılan ilk madalya(çiftler partner gülberk)

-1999 yılında İspanya’da oynanan federasyon kupasında A milli takim Bayanlar tenis tarihinde ilk kez birinci gruba yukseldi ve ben grupta oynadigim butun maclari kazanarak bu basarida onemli bir rol oynadim

-2001 yilinda Antalya'da yapilan Federasyon kupasinda A milli takim tarihinde ikinci kez birinci gruba yukseldi ve ben bu grupta takimin bir numarasi ve kaptanı olarak oynadigim maclarin hepsini kazanarak birinci gruba cikmamizda onemli rol oynadim.

-Birçok kez yılın TBMM tarafından verilen yılın sporcusu ödüllerine, gazatelerin yılın bayan tenizçisi ödüllerine ve Olimpiyat meşalesi ödüllerine layık görüldüm)

-Türk tenisine verdiğim hizmetlerden ötürü federasyondan başarı sertifikası aldım.

-2001 yılında yapılan Avrupa Takım Şampiyonasında ilk kez 1 ci gruba yükselen takımın kaptanı ve oyuncusu

Uluslararası satellite turnuvalarında aldığım dereceler:

  • Uluslar arası satellitte turnuvaları
  • 1997 10.000 $ Satellitte TED Çift Şampiyonutrt_1_11_6
  • 1997 10.000 $ Satellitte ATİK Çift Şampiyonu
  • 1998 10.000 $ Satellitte TED Çift İkincisi
  • 2000 10.000 $ Satellitte KEMER Yarı Final Tek
  • 2000 10.000 $ Satellitte ATİK Yarı Final Tek
  • 2001 10.000 $ Satellitte MERSİN Çift Şampiyonu
  • 2000 10.000 $ Satellitte TED Tekler İkincisi
  • 2000 10.000 $ Satellitte TED Çift Şampiyonu


  • A Milli Bayan Takım Antrenörü 2001’den itibaren


**Şimdiye kadar  bana emeği geçmiş herkese aileme , tüm antrenörlerime (Vedat Araz, Orhan Ataş, Silvan Niculescu, Engin Kratzer). Atk kulübüne ve Ted kulübüne teşekkür ederim.

Favori Oyuncuları:

Yerli: Alaattin Karagöz
Yabancı: Steffi Graff


Hazırlayan: Ali AYAZ - Aralık 2004

Duygu Akşit Oal, Ankara ve Türk Tenisinin en iyi yetiştirdiği tenisçi değerlerden. Duygu lise ve üniversite yaşamı boyunca tenis ve eğitimini bir arada yürüterek büyük özveri göstermiştir. Örnek alınacak oyuncumuza antrenörlük hayatında da başarılar diliyoruz. AA

trt_1_11_3
trt_1_11_4 trt_1_11_5

 


Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...