Kortta 40 Yıl

BAŞLARKEN

 

Merhaba,
Tenise olan ilgi her geçen gün çığ gibi artıyor, her gün her yerde yeni kulüpler açılıyor. Bu oyuna gönül vermiş biri olarak kortta geçirdiğim 40 yılda öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Pek çok başarılı tenisçi ve antrenör yetiştirmiş biri olarak bunu kendime görev edindim. Umarım beğenir ve yararlanırsınız.

http://1000tenisinfo.blogspot.com/

 

FARKINDALIK KONUSU

İki çeşit farkındalık vardır: İç farkındalık ve dış farkındalık. Teniste dış farkındalık, oyuncunun dikkatini dış dünyaya vererek tamamen onunla ilgilenmesi ve kendini gözden kaçırmasıdır. Bu durumda oyuncu toplar, hakem, seyirci, rüzgâr gibi dış ögelerle uğraşır. İç farkındalık ise oyuncunun sadece kendi iç dünyasına yani duygu ve düşüncelerine odaklanmasıdır. Tahmin edeceğiniz gibi dış farkındalık kaybettirir, iç farkındalık kazandırır.

 

 

JACK KRAMER İN BİR SÖZÜ

Dünyaca ünlü eski şampiyon ve antrenör Jack Kramer:'you look well or you win'(ya güzel gözükür ya kazanırsın)derdi. Gerçekten de 50li ve 60 lı yıllarda buna herkes inanırdı. Yani stili güzel olanın fazla maç kazanamayacağına buna karşılık tenisi göze hoş gelmeyen oyunculardan da şampiyonların çıkacağına. Bu sözün temelinde yatan fikir insanların konsantrasyonunun ikisine birden yetmeyeceği idi. Gerçekten de o zamanlar bu teori doğru gibi duruyordu. Yani uygulamada stili güzel oyuncular daha az maç kazanıyordu. Ancak 80’li yıllarda NLP’nin teniste yaygın şekilde uygulanmaya başlanmasıyla bunun bir efsane olduğu anlaşıldı. Artık hem güzel gözükmek hem de çok maç kazanmak mümkün. Teniste buna benzer pek çok efsane var. Bilimin oyuna katkısı arttıkça bunlara daha bilinçli bir şekilde yaklaşmaya başlıyoruz.

 

 

ETKİLİ VURUŞ YAPMANIN İKİ YOLU

Teniste etkili vuruş yapmanın iki yolu vardır: Birincisi hız (raketi hızlandırarak elde edilir-speed-hız arttıkça risk artar),ikincisi ağırlık(vücut ağırlığını topun arkasına koyarak yapılır-pace-oldukça etkili ve daha az riskli bir tekniktir.)Her ikisinin de kullanıldığı durumlar vardır.

 

 

ÖNEMLİ BİR İSTATİSTİK

Profesyonel seviyede dahi puanların %80 i karşı tarafın hatalarından alınır. Dolayısıyla tenis defansif (SAVUNMAYA DAYALI) bir oyundur. Bu gerçeği ilk dile getiren büyük oyuncu ve teorisyen Tilden'dir.'Match play and the spin of the ball 'adlı kitabında bu konuyu detaylı şekilde irdelemiştir.

 

 

BAŞARININ ÜÇ BİLEŞENİ

Bir şampiyonu yaratan üç faktör vardır:1.Yetenek 2.Kaliteli eğitim 3.Yıllarca süren sıkı çalışma

 

 

TUTUŞLARIN İSİMLERİ NEREDEN GELİYOR

Continental: İhtiyar kıta (continent)Avrupa 'da sahalar çoğunlukla topraktı ve alçak gelen toplar için continental tutuşu geliştirilmişti.1970 li yılların en ünlü oyuncuları forehandi dahi continental(çekiç)tutuşuyla oynardı. Continental kelime anlamı olarak 'kıtasal 'demektir ve burada kastedilen Avrupadır.
Eastern: Amerika'nın doğu tarafında geliştirilmiş bir tutuştur. Mucidi büyük usta ve eastern okulunun kurucusu Bil Tilden dir. Her yükseklikte topa vurmak için idealdir.
Western: Amerikanın batısında çoğunlukla sert zeminde yüksek zıplayan toplara vurabilmek için geliştirilmiş bir tutuştur.
Australien: Avustralyalılar bütün oyunu australien adını verdikleri(ayni zamanda semi-continental da denir.)tek bir tutuşla oynadılar ve her şeyi kazandılar ancak bu özellikle backhandde sorun yaratıyordu. Bu sebepten Rod Laver'ın bileği aşırı gelişmişti ve zamanının Dünya ağır sıklet boks şampiyonundan daha kalındı.

 

 

GÖZ KONTROLÜ

Tenisin büyük sırrı budur. Çoğu antrenörün 'topa bak'derken öğrenciye vermeye, içgüdüsel olarak yaptırmaya çalıştığı da budur. James Loehr meşhur kitabı 'Mental toughness training for sports'un sonunda her şeyin özeti olarak:'Tenis göz kontrolüdür' demiştir. Anlamına gelince: göz kontrolü gözlerin durumunu kontrol etmek demektir. Değişik ruhsal durumlarda gözlerin de durumu değişir. Önce durumun farkına varmak daha sonra da onu düzenlemek gerekir. Öfkeli bir insanın bakışıyla bezgin veya odaklanmış birinin göz enerjisi aynı değildir.

 

 

ROD LAVER’IN 3 ALTIN KURALI

Laver hayatını ve maçlarını anlattığı 'The education of a tennis player'isimli kitabının sonunda kendisine iki Grand Slam getiren üç ilkesini yazar: Topa bak, dizlerini bük, ilk servisi oyuna sok.

Basit gibi görünse de özellikle topa bakmanın(göz kontrolü)-daha sonra bahsi geçecek-ve ilk servisi istikrarlı bir şekilde oyuna sokmanın(puanı kazanmayla çok büyük istatistik ilişkisi var)önemi yadsınamaz. Dizler bükme konusu ise tenisin denge sporu olmasıyla bağlantılıdır.

 

 

BAŞARININ ÖLÇÜSÜ

Teniste başarı ölçüsü belli sürede yapılan başarılı vuruş sayısıdır. Bu kriteri uygulayarak bir oyuncunun önce durumunu saptayabilir daha sonra da skorlarını geliştirmesini dolayısıyla ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Yeni başlayanlarda ilerleme hızlı olur ancak ileri seviyede dirençle karşılaşıldığında daha sistemli çalışmak ve çalışmayı matematikleştirmek şarttır. Ancak bu sayede gelişmeyi kontrol altında tutmak mümkün olur.

 

 

ANTRENMAN-MAÇ İLİŞKİSİ

Antrenmanda başarılı olan maçta da başarılı olur. Çoğu genç oyuncuda olumsuz telkinler sonucu bu konuda batıl inanç oluşmuştur. Bir vuruşu veya performansı antrenmanda gerçekleştirebiliyorsanız onu maçta da başarma şansınız vardır ama antrenmanda dahi başaramadığınız bir şeyi maçta başarma şansınız azdır. Stres kontrolü için geliştirilmiş özel testler ve çalışmalar uygulayarak antrenmanda maç ortamını oluşturabilir ve kendinizi zor anlara hazırlayabilirsiniz.

 

 

4 ENERJİ DURUMU

Herhangi bir anda insan dört enerji durumundan birinde bulunur: Yüksek pozitif enerji(neşe, sevinç, güven, istek, kararlılık vs.),yüksek negatif enerji(öfke),düşük negatif enerji(korku),düşük pozitif enerji(isteksizlik).Tıpkı Hipokratın dört karakteri gibi: Neşeli, öfkeli, melankolik ve soğuk. Sonucu enerji durumunuz belirler.

 

 

SERVİS ÜZERİNE

Servis oyunun anahtarıdır. Bunun anlamı şudur: Serviste işe yarayan herhangi bir metot bütün oyunda işe yarar. Uygulamada bu, antrenmanda denenen oynama yöntemlerinin maçta işe yarayıp yaramayacağını anlamaya yarar.

 

 

YOGA TENİS

Timothy Galways 'The inner game of tennis'(İçsel tenis) isimli 700.000 satan kitabında 'Yoga Tenis' kavramını ortaya atmıştır. Bu kavram yogadaki farkındalık metodunun teniste kullanılmasıyla ilgidir ve tenis öğrenmeyi olağanüstü hızlandırmıştır. Doğal öğrenme adını verdiği yöntemiyle çocuklar tenisi konuşmayı, yürümeyi, yemek yemeyi öğrendikleri gibi, görerek duyarak ve yaparak öğrenirler. Bazı kişiler görerek, bazıları duyarak ve herkes yaparak öğrendiği için tenisi de aynı anda her üç yolu da kullanarak öğretmek ilkesi benimsenmiştir.

 

 

İDEAL PERFORMANS DURUMU

Bütün sporlarda büyük sporcuların başarı anlarındaki ortak duyguları neşe, sevinç, istek, kararlılık, güven gibi yüksek pozitif enerji olarak nitelendirilebilecek duygulardır. James Loehr bunu 'ideal performans durumu' olarak adlandırıyor.

 

 

UZMANLAŞMANIN ÖNEMİ

En uzun süre dünya klasmanında 1 numara kalan tenisçilerden biri olan Ivan Lendl:'Ben ne Borg ne de Connors kadar Grand Slam turnuvası kazanamadım, çünki ne Borg gibi arka çizgide, ne de Connors gibi filede uzmanlaşmış değildim.'demiştir.

 

 

TENİSİN 6 VARYASYONU

Tenisin altı varyasyonu: ralli, file oyunu, arka çizgi savunması,servis,servis karşılama ve arka çizgiyle file oyununun birleştirilmesi olan' tüm sahayı kullanarak oynamak' olarak sıralanabilir.Tenis antrenmanı varyasyon çalışmasıdır.

 

 

BESLENME ÜZERİNE

Hayatın her alanında başarıyla beslenme arasında doğrudan ve çok yakın ilişki vardır. Mİchael Chang 1989 yılında Fransa açık tenis turnuvasını 19 yaşında kazandığında-en genç şampiyon unvanını da kazanmıştı-mikrofonu eline aldı ve:'Beslenme uzmanıma teşekkür ederim.'dedi. Tenisçilerin muz yeme alışkanlığı bu olaydan sonra başlamıştır.

 

 

ANTRENÖRÜN ÖNEMİ

1980 li yıllarda dünyanın beş büyük antrenöründen biri kabul edilen Çek Joseph Brabenec, Türkiye’de 1987de verdiği seminerinde şöyle demişti:'Bir ülkede tenisin ilerlemesini sağlamak için ilk yapmanız gereken antrenör kadrosunu tesis etmektir'.Aristo ona şu sözleriyle katılır:'Her şey insanla vardır'.

 

 

HENRY FORD’UN BİR SÖZÜ

Bir toplantı sırasında danışmanlarına hitaben Ford şöyle demişti:'Bana hatalarımı değil, ne yapmam gerektiğini söyleyin'.Aynı şey tenis öğretirken de geçerlidir.

 

 

DİSİPLİNİN ÖNEMİ

Bütün zamanların en büyük Davis Kupası ekiplerinden biri de, Rod Laver, Tony Roche, Roy Emerson gibi efsane oyuncuların yer aldığı Avustralya takımıdır. Ünlü antrenör Harry Hopman bu takımın antrenörüydü ve disipliniyle ünlüydü. Teknik olarak fazla bir katkıda bulunmamasına karşılık ekibi askeri bir disiplinle çalıştırmış ve çok sayıda turnuva oynatarak onların gelişmelerini sağlamıştı. Laver onun bir tutuş bile öğretmediğini, buna karşılık antrenmanda asla taviz vermemesi sayesinde başarının geldiğini yazar.

 

 

ZİHİNSEL SAĞLAMLIK ÜZERİNE

Zihinsel sağlamlık yavaş sahada kazanılır çünkü puanlar uzun sürer bu da daha fazla heyecan ve stres demektir. Fransa açık tenis turnuvasının dünyanın en çok seyirci çeken tenis olayı olmasının sebebi de budur.

 

 

İYİ ANTRENÖR KÖTÜ ANTRENÖR

İyi antrenör oyuncusunun kendi kendine yeterli olması için çalışan kişidir. Kötü antrenör oyuncunun her zaman kendine bağımlı olmasını ister.

 

 

SPORDA “JUST DO IT” SLOGANI NEREDEN ÇIKTI

Büyük spiritüalist filozof Ralph Waldo Emerson başarı getiren çok büyük bir evrensel gerçeği şu sözlerle açıklar:'Doğanın kanunlarına göre, bir şeyi yaparsanız, gücü de elde edersiniz. Hiç bir şey yapmayanın gücü de olmaz.

Daha fazlası için Jeff Olson'un 'Keskin Kenar' isimli kitabını okumanızı tavsiye ederim.Yaşam değiştiren bir kitap.http://iyibirkitap.blogspot.com/

 

 

ÇİFT OYUNUNUN FAYDALARI

Antrenörler gençlere çok çift oynatırlar. Çift oyununun üç faydası vardır: Oyun hızlı olduğu için reaksiyon süresini kısaltır, yani oyuncunun reflekslerini biler, topu dar bir alana atmak gerektiğinden isabet gelişir ve 4 oyuncu sürekli hareket halinde olduğundan ve oyun çok dikkat gerektirdiğinden konsantrasyon gelişir.

DENK MAÇLARI KİM KAZANIR

Topa rakibinden daha erken, kalkarken vuran, hatasız oynayan ve isabetli vuruşlar yapan denk maçları kazanır. Tenis bir isabet oyunudur.

 

 

PANCHO GONZALES’İN BAŞARI PLANI

1969 Yılında Wimbledon tarihinin en uzun maçını zamanının en iyi servisçilerinden Charlie Passarel'e karşı (iki gün süren bir maç olmuştu) kazanan ve bunu 41 yaşında başaran(rekor bir yaş) Meksika asıllı Amerikalı tenisçi: Ben her turnuvaya rakiplerimden on beş gün daha fazla antrenman yaparak hazırlanır ve maçın en kritik anında kendime:'Ben daha çok çalıştım benim hakkım derim.

Bu kendime güvenmemi ve dolayısıyla kazanmamı sağlar' diyor. Ayni uygulama ve düşünce benim de çok maç kazanmamı sağladı.

 

 

BAŞARININ ANLAMI

Herhangi bir alandaki başarı diğer alanlardaki başarılara referans olur. Tenis hayatın arenasıdır. Teniste başarılı olan bir çocuğun hayatta başarılı olması umulur. Bu yüzden sportif başarıyı ölçü olarak kabul eden ve buna önem veren çok insan vardır.

 

 

TENİSTE BAŞARININ TARİFİ

Bu konuda çok net olarak şu söylenebilir:Teniste başarı denk maçları kazanmaktır.

 

 

BORG’UN TENİS FELSEFESİ

Arka arkaya 11 grand slam turnuvası kazanıp on ikinciyi finalde kaybeden İsveçli 'buz adam':'Tenis önce kafayla, sonra ayakla, sonra kolla oynanır' der. Aynı görüşe Rod Laver şu sözleriyle katılır:'Çok koşup mücadele etmek, güzel vuruş yapmaktan çok daha fazla maç kazanmıştır.'

 

 

GÜVEN DUYGUSUNUN ÖNEMİ

1970-71 Wimbledon şampiyonu John Newcombe :'Bir tenisçinin servisi ve smacı kendine olan güveninin en önemli göstergesidir.'der.Rod Laver:' File oyunu % 98 kendine güven % 2 teknik bilgidir.' diyerek aynı görüşü doğrular.Özetle kendinize ne kadar güvenirseniz o kadar başarılı olursunuz.

 

 

TENİSİN ALTIN KURALI

Büyük usta Rod laver maç kazanmanın altın kuralını şu sözlerle anlatır:'Kazanırken aynı oyuna devam et kaybederken hep oyun değiştir.'

 

 

DUVAR ÇALIŞMASININ FAYDASI

Üç setlik bir maç ortalama 75 dakika sürer ve bu süre zarfında bir oyuncu yaklaşık 1200 vuruş yapar. Aynı sayıda vuruşu duvarda çok daha az sürede tamamlayabilirsiniz. Günde 20 dakikalık bir duvar antrenmanı top duygunuzu ve gücünüzü sürekli arttırmanızı ve rakiplerinize fark yapmanızı sağlar. Üstelik oyundaki hemen her şeyi çalışabilirsiniz.

 

 

TEK VE ÇİFT OYUNUN FARKI

Tenisin efsane ismi Bill Tilden, tenisin incili sayılan kitabı 'Matchplay and the spin of the ball' da :'Tek oyunu bir arka çizgi savaşıdır,çift oyunu ise bir file savaşıdır' diyerek aradaki farkı net bir şekilde ifade etmiştir.

 

 

İYİ TENİSÇİNİN İKİ ÖZELLİĞİ

Arka arkaya 10 yıl dünya klasmanında ilk onda kalmış olmak gibi büyük bir rekora imza atan büyük şampiyon Jimmy Connors 'iyi bir tenisçinin iki özelliği vardır: topları uzun düşer ve ilk servisiyle ikinci servisi arasında kalite farkı yoktur' der. Bu cümle pek çok top testinin hazırlanmasında ilham kaynağı olmuştur.

 

 

İYİ TENİS-KÖTÜ TENİS

Teniste puanlar üç şekilde sonlanır: Basit hatayla, zorlayıcı bir vuruş sonucu yapılan hatalarla veya kazanan vuruşlarla. Genelde istatistikler de puanların nasıl sonlandığını analiz eder.
Oyunun kalitesini anlamak için yapılacak ilk şey basit hataların sayısına bakmaktır. Formül çok basittir: Kötü tenis=Basit hata. Rod Laver 'The education of a tennis player'(Bir tenisçinin eğitimi) isimli kitabında bununla ilgili olarak her tenisçinin maç oynarken her an aklında tutması gereken bir kural koyar: Kaybederken ilk yapılması gereken hataları kesmektir.

 

 

TENİSİN ÖZELLİKLERİ

Tenisi diğer sporlara nazaran avantajlı kılan pek çok özelliği vardır: Sakatlığı yok denecek kadar azdır, takım gerektirmez hatta duvarda tek başınıza çalışabilirsiniz, aile sporudur, kulüp ortamında yapılır, kadın erkek birlikte yapılabilir, her yaşta, her tempoda oynanabilir vs...
Bütün bunları göz önüne aldığınızda tenisin neden 21.yüzyılın sporu olduğunu anlamak kolaylaşır.

 

 

 

TENİSİN ZORLUK DERECESİ

Buzlu yamaca tırmanma(dağcılığın bir türü )ve sutopundan sonra tenis dünyanın en zor üçüncü sporudur. Efsane oyuncu Bjorn Borg Wimbledonda beş setlik maçlarında her seferinde beş kilo verirdi ve 400 metrede zamanının dünya şampiyonunu geçerek herkesi şaşırtmıştı. Büyük tenisçilerin de çok üstün fizik kondisyona sahip oldukları bilinmektedir.

 

 

OLAYI BİR ÇERCEVEYE OTURTMAK

Bütün zamanların en iyi oyuncusu kabul edilen Rod Laver ilk antrenörü Charlie Hollis'in kendisine ilk öğrettiği şeyin 'sadece antrenörünün sözüne kulak vermek' olduğunu söyler. Tenisi oynamanın da öğretmenin de pek çok yolu var. Her kafadan bir sesin çıktığı tenis ortamlarında genç oyuncuların kafaları kolayca karışabilir. Bunu önlemenin yolu referansları iyi, denenmiş bir eğiticinin yıllar içinde geliştirdiği ve bütün olarak bir çerçeveye oturttuğu bir sisteme göre çalışmaktır. Elbette deneyimli tenisçileri dinlemenin de faydası var. Ancak bunun amacı oyun kültürünü arttırmaktır. Sizin esas referans noktanız şüphesiz güveninize layık olduğu kanıtlanmış kendi antrenörünüz olmalıdır.

 

 

TENİSİN DİLİ

Tenis literatürü ağırlıklı olarak İngilizcedir. Bu yüzden ilerlemek isteyen herkesin İngilizcesini ilerletmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur. Genelde başarılı tenisçiler çabuk öğrenen kişilerdir ve bu sebeple dünya ilk ondaki tenisçiler içinde 3-4 dil konuşan pek çok oyuncu vardır. Yabancı dilinizi ilerletin ve eğitici yayınları izleyin. Artık 40 yıl öncesine göre çok daha fazla kaynak var.

 

 

TUTUŞLAR ÜZERİNE

Teniste iki çeşit tutuş var: Başlangıç tutuşları ve ileri tutuşlar. Yeni başlayanlar backhand hariç her şeyi forehand tutuşuyla, ileri oyuncular forehand hariç her şeyi backhand tutuşuyla yaparlar. Dolayısıyla daha iyi bir oyuncu olabilmenin ilk şartı ileri tutuşları öğrenmektir. Bir oyuncunun seviyesini tutuşlarına bakarak anlamak çok kolaydır.

 

 

TENİSİN ÜÇ İSMİ

Tenisin üç ismi var: Sevgi oyunu, karar oyunu ve zevk oyunu. Sevgi oyunu çünkü her aşamada zorluklarına ancak bu oyunu çok severseniz katlanabilirsiniz, karar oyunu çünkü sonucu belirleyen vuruş seçimleridir ve her vuruş bir karardır, zevk oyunu çünkü eğer zevk alıyorsanız işler yolunda demektir.

 

SERVİS:OYUNUN ANAHTARI

Bütün profesyonellerin bildiği altın bir kural vardır:Servis oyunun anahtarıdır.Bunun anlamı şudur:Herhangi bir metodun işe yarayıp yaramayacağını önce servis için çalışıp çalışmadığına bakarak anlayabilirsiniz.Örneğin sevinç duygusunun oyunda sizin en iyi performansınızı yapmanızı sağlayıp sağlayamayacağını bilmek istiyorsanız servis antrenmanında bu duyguyu prova ederek bunu öğrenebilirsiniz..Servisi bu amaç için kullanmak iyi ve pratik bir yöntemdir ve oyunla ilgili farkındalığınızı arttırmak için çok yararlıdır.

 

EN ÖNEMLİ OLAN

Teniste en önemli olan şüphesiz vuruş seçimleridir.Kazanmakla kaybetmek arasındaki farkı belirler.Tenise karar oyunu denmesinin sebebi budur.Vuruş seçimi,belli bir durumda bir topa hangi hızda,hangi spinle vuracağınıza,kortun hangi bölgesine ve filenin ne kadar üzerine nişan alacağınıza karar vermek demektir.Doğru karar başarı şansını arttırır.Vuruş seçimlerinin önemini bilmek ve ağırliklı olarak önceden alınmış kararlarla oynamaya çalışmak oyununuzda ciddi bir fark yaratacaktır.

 

4 ENERJİ DURUMU

Maç sırasında bir tenisçi 4 enerji durumundan birinde bulunur:
_Yüksek pozitif enerji(neşe,sevinç,kendine güven,istek,kararlılık)
_Yüksek negatif enerji(öfke)
_Düşük pozitif enerji(isteksizlik,durgunluk)
_Düşük negatif enerji(korku)
Bu durumlar günlük hayat için de geçerlidir ve bize Hipokratın 4 karakterini hatırlatır:
Neşeli,öfkeli,soğuk ve melankolik.

 

TENİS BİR HATA OYUNUDUR

Her oyun seviyesinde kazanılan puanların % 85 i rakibin hatalarından kaynaklanır.Geri kalan %15 ise bitirici vuruşlarla olur.Teniste kazanmanın yolu karşı tarafı zorlayarak onun riskli vuruşlar yapmasını sağlamaktır.En iyi oyuncular dahi güçlü isabetli ve kaliteli vuruşları karşılarken zorlanır ve hata yaparlar.Her seviyede basit hatalar oyunun en önemli bölümünü oluşturur ve genelde yanlış vuruş seçimleri ve teknik sebeplerden dolayı yapılırlar.Basit hataları biraz olsun azaltmak ve rakibinizi hataya zorlamak hemen şartları sizin lehinize çevirebilir.

 

VURUŞ REPERTUARINIZI GELİŞTİRİN

Oyununuzu ilerletmek için arka oyununda vuruşlarınızı geliştirmeniz gerekir.Eksiksiz bir vuruş repertuarına sahip olmak sizi komple bir oyuncu yapar.Bu sayede rakibizin zayıflıklarını daha iyi değerlendirebilirsiniz.Pek çok oyuncu sadece topspin kullanır ve tekdüze bir oyun oynar.Mesela yaklaşma vuruşlarınızda slice kullanabilir,bu sayede fileye yaklaşmak için zaman kazanabilir ve çok daha isabetli oynayabilirsiniz.Vuruşlarınızın uzunluğunu değiştirmek yine karşı tarafın ritmini bozmak için başvurabileceğiniz en iyi stratejilerden biridir.Uzun bir vuruşun ardından kısa çapraz kesik bir top karşı tarafa çok zor anlar yaşatabilir.Toplarınızın spinini,yönünü,süratini değiştirerek oynayın.Bu,tenisteki en ileri yöntemdir ve sizin artık usta olduğunuzun kanıtıdır.Büyük usta Bill Tilden'in dediği gibi:'Değişiklik hayatın tadı tuzudur.'

 

SERVİS ÜZERİNE...

Servis teniste en büyük silahlardan biridir ve gerçek anlamda mükemmel bir servise sahip olmak büyük zaman emek ve çaba gerektirir.Ama bunu gerçekleştirdiğinizde size getirisi de büyük olacaktır.Maçta servisinizin kazandıracağı puanları ve üstünlüğü düşünürseniz gerçekten de ödemiş olduğunuz bedelin karşılığını almış olursunuz.Mükemmel bir servis için öncelikle profesyonel bir tutuş-çekiç tutuşu-kullanılmalıdır.Duruşa da özen göstermek gerekir.Bunun için bol bol vaktiniz var, zira servis teniste size hazırlık için zaman veren tek vuruştur.Siz servisi atmadan oyun başlamaz.Topu atarken ise yumuşaklık ve duyarlılık en önemli araçlardır.Kontrol parmak uçlarından gelir.Dokunma duyunuzu kullanın.Servisinize falsoları da eklediğiniz zaman ,yani kesik ve spin servisleri de vuruş repertuarınıza aldığınızda rakiplerinize zor anlar yaşatmaya hazırsınız demektir.Son söz:Servis oyunun yarısıdır.

 

OYUNCU TİPLERİ

Maçta rakibinizin ne tür bir oyuncu olduğunu anlamak hayati bir öneme sahiptir.Yazarlar genelde oyuncuları dört kategiye ayırıyorlar:

1-Fileci:Servisini filede izler puanı filede bitirmeye çalışır.
2-Saldırgan arka çizgi oyuncusu:Topa kalkarken vurup,arka çizgiden hakimiyet kurmaya çalışır,genelde çok güçlü forehandi vardır,her çeşit zeminde ama özellikle yavaş sahada çok etkilidir,servis returnleri çok iyidir ama servisi çok güçlü değildir.
3-Defansif arka çizgi oyuncusu:Genelde oyunun inisyatifini karşı tarafa bırakıp rakibin hamlelerine reaksiyon göstermeye çalışır.Fiziksel olarak güçlü,zihinsel sağlamlık açısından iyidir,yavaş sahada daha başarılıdır.
4-Tam saha hamiyetine sahip oyuncular:Zorlu bir rakiptir.En ileri seviye oyuncudur.Her zeminde iyidir,topun süratini ve spinini değiştirerek karşı tarafın ritmini bozar

Bu oyuncu tiplerini inceleyin ve kendi özelliklerinizle karşılaştırın,bu bilgiler ışığında kendi tarzınızı yaratmaya çalışın.Deneyin ve oyunun tadına varın.Teniste yeni şeyler öğrenmek uzun süren zevkli bir yolculuktur.

 

ŞAMPİYONUN SIRRI

Farklı sonuçlar elde etmek için farklı şeyler yapmak gerekir.Bu,bir şampiyon olmaya karar vermiş her tenisçinin her an aklında tutması gereken en önemli ilkedir.Genellikle kulüplerde'geleceğin şampiyonları'toplu halde antrenman alır ve verilen'resmi'antrenmanla yetinirler.Oysa gerçek şampiyon o sırada kendi farklı yolunu izlemektedir.O'nun sırrı hep daha fazlasını yapmak,ekstra antrenman yapmak ve kendi başına çalışmaktır.Antrenörlük hayatım boyunca öğrencilerime hep ev ödevi verdim ve kendi başlarına ekstra çalışma yapmalarını sağladım.Bu sistem herzaman üstün başarı getirdi.Antrenmanınızı tüm güne yayarak ve hergün arttırarak yapın.Aldığınız sonuçlara şaşıracaksınız.

 

TENİSKOÇU=YAŞAM KOÇU

Aslında gençlere tenis koçluğu yapmak ileri derecede sorumluluk hissi gerektiren bir iştir.Genelde öğrenci antrenörü kendine model olarak alır ve o ne yaparsa taklit eder.Bu yüzden antrenör alışkanlıklarına davranışlarına dikkat etmek zorundadır.Öğrencilere teknik konulara ek olarak işin felsefesini de vermeli ve oyunun ana amacının bedensel ve ruhsal gelişim ile kendini kontrol etmeyi öğrenmek olduğunu anlatmalıdır.Doğal olarak bu düzeyde eğitim verebilmenin önemli şartı antrenörün kendisini bir yaşam koçu olarak yetiştirmesidir.Entellektüel olarak gelişmiş ve ilginç şeyler öğreten bir eğiticinin çok daha başarılı ve sevilen bir olacağı aşikardır.

 

EFSANELERİ YENMEK

Genç tenisçilerin başına dert olan ve onların başarısını engelleyen pek çok efsane vardır.Bunların en zararlı olanlarından birisi de antrenmanda başarının maçta ki başarıya ölçü olamayacağı fikridir.Bir sürü yetenekli insan kendilerine söylenen:'Sen antrenmanda iyisin ama maçta kazanamıyorsun'gibi sözlerden son derece olumsuz etkilenerek yolun daha başındayken pes etmişlerdir.Oysa bilinmesi gereken kesin gerçek maç kazanmanın öğrenilen bir şey olduğudur.
Oyuncularıma her zaman bunu söylerim ve zihinsel tavırlarını değiştirmeye çalışırım.Akılda her zaman tutulması gereken şudur:Antrenmanda başarılı olan maçta da başarılı olur.Bunun için yapılması gereken tek şey antrenmanda ayni stres ortamını yaratmaktır.Bunu yapın ve böylece onların zorluklara hazır olmalarını sağlayın.

 

Aydın Akımsar - İzmir - 2010

 

 

Okuma: 21820
Yorumlar (2)add comment

Yorum yaz

busy
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...
MambWeather
Ankara
--- °C
Ankara °C | İstanbul °C | İzmir °C