Teniste Kararlılık ve Önemi

th_5_2
Özel derslerimin çoğunda, öğrencilerim bana tutkuyla "Vuruşlarımı güçlendirmek için ne yapabilirim?" diye sorarlar; bu durumlarda her zaman sözü kararlılık konusuna çekmeye çalışırım. Bunu da genellikle şu soruyu sorarak yaparım: "Sizce maçlarda çektiğiniz sıkıntıların sebebi vuruşlarınızın güçsüz oluşu mu?"

Bir tenis puanı kazanmanın sırrı çok basittir. Topu karşıya, filenin üzerinden rakibinin atabildiğinden bir fazla at. Buna göre şu anda iki konu üzerine yoğunlaşmalıyız:

1.Topu filenin üzerinden karşıya nasıl atarız?
2.Rakibimizin attığımız topu çevirmesini nasıl engelleriz?
Bana göre birincisi ikincisinden çok daha önemlidir.

Tabiki, rakibimize hatalar yaptıran, güçlü vuruşlar yapmanın önemini küçümsemek istemiyorum. Bir amatör için şunu anlamak çok önemlidir; bir tenis maçının seyri esnasında meydana gelen basit hataların sayısı, winner dediğimiz güçlü vuruşlar sayesinde alınan sayılar toplamından çok daha fazladır. Fakat aklımıza kazınan hep winner vuruşlar olur. Hep ikinci sette attığımız muhteşem acei düşünürüz, peki ya o acei yapana kadar yaptığımız çift hatalar….

Kararlılığı geliştirmenin bir yolu, belirli vuruşlar için hedef belirlemektir. Örneğin ders esnasında kendi kendinize; bu ders peşpeşe en az 10 backhand paralel yapacağım diyebilirsiniz. Çok mu? O zaman niye bunu arka arkaya 20 yada 30’a çıkarmıyorsunuz.

Belirli vuruş şekillerinde güven kazanmak için hedef miktarını veya uzaklığını her zaman değiştirebilirsiniz. Servis üzerinde çalışan bir öğrenciye verilebilecek en güzel akıl: Birinci servis yüzden yüksek mi? Servis esnasında topu rakibinin forehandine veya backhandine yönlendirmeye ne dersin? Bunlar serviste güç kazanmadan önce kazanılması gereken şeylerdir. Öğrendiğim bu prensibi bütün vuruşlara uyguluyorum. Herkes 200 km/s lik servisler atmak ister, hatta bazen tutturabilirde. Fakat bu 'ace’i atabilmek için yaptığımız üç çift hataya değermiydi? Genellikle bu soruya verilecek cevap hayırdır.

th_5_3
Kararlılık kazandırmanın bir başka yolu da oyunculara hatayı göstermektir. İmkanınız varsa oyuncularınızın yaptığı maçın bir çeteresini tutun. Belki oyuncunuzun 7 winner forehand vuruşu yapmak için yaptığı 38 basit hatalı forehand vuruşu size bir ders verebilr. Çeteresi tutulan bir maç her zaman çok faydalıdır.

Kendi sınırlarınız içinde oynamaya çalışın ve rakibinizin sınırlarının ne olabileceğini anlamaya çalışın. Eğer rakibiniz Eylül den beri bir vole vuramamışsa niye sürekli topu ayağına atmaya çalışacaksınız ki. Kararlılık sayesinde herkesi yenersiniz demiyorum. Sadece neyi iyi yaptığınızı anlayın ve bunu kullanabileceğiniz kadar çok kullanın.

Kararlılığınız üzerinde çalışın. Kararlılık bir çok ateşli oyuncuya karşı kullanabileceğiniz basit bir çözüm olacak.
Okuma: 19020
Yorumlar (2)add comment

Yorum yaz

busy
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...
MambWeather
Ankara
--- °C
Ankara °C | İstanbul °C | İzmir °C