Kort Yüzeyleri ve Karşılaştırmaları

Sert Kort (Hardcourt) ile Toprak Kort (Antuka ya da Clay Court) arasındaki farklar aşağıdaki gibi incelenebilir.

 

kozalogo

Kapalı Tenis Kortu Yapımında 40 Yıllık Tecrübe



Toprak Kort Sert Kort
  • Zemin esnek olduğu için kaslar açısından daha sağlıklıdır. Toplara kayarak da vurabileceğiniz için sakatlanma riskini azaltmaktadır.
  • Oyunu yavaşlatır. Sürtünme katsayısı 0.60 civarıdır. Hem performans hem de kulüp oyuncuları için zevkli ve çekişmeli oyunlara neden olur.
  • Karlılığı düşüktür. Kış aylarında don olan bölgelerde ve aşırı yağmurlarda kort kullanılamaz. Turnuva ağırlığı olmayacak ve sıcak bölgeler için daha uygundur.
  • Kuruluş maliyetleri hemen hemen aynıdır. Ancak toprak kortların bakım masrafları yüksektir. Devamlı sulanmaları ve çizgilerin yenilenmesi gerekmektedir. Bakımın iyi yapılmadığı takdirde ve kış aylarının devamında kortlar aşırı yumuşak kalarak, oyun kalitesini bozabilirler.

Eylül 1998

  • Eğer kaliteli malzeme kullanılırsa (kauçuklu ara katlar atılırsa) toprak kadar olmasa bile zemin esneklik kazanır. Turnuva oyuncuları gibi hergün saatlerce oynanmayacaksa, sert zemin sorun yaratmaz.
  • Oyun hızlıdır. Sürtünme 0.35 civarıdır. Oyun bazen sadece servis voleden ibarettir. Ancak çeşitli zemin uygulamaları ve kaplama malzemesinin kalitesinin arttırılmasıyla toprak kort yavaşlığına yaklaştırılmaktadır.
  • Yaz kış oynanabilir. Kortun su eğimi iyi verildiği takdirde bütün gün boyunca oynanabilir. Özel tenis kulüpleri için daha uygundur.
  • Bakım maliyetleri çok düşüktür. Haftada bir yıkanması yeterlidir. Turnuva standarlarının gerektirdiği altyapı ve standartlarda olduğu takdirde 7-8 yıl hiçbir bakım gerektirmez.



HALI TENİS KORTLARI İLE İLGİLİ SAPTAMALAR
 
  • Ankara gibi kışın don yapan şehirlerde toprak kortlar min. 4 ay kullanılamaz hale geliyor. Oysa toprak özelliğine yakın bu kortlar üstünden kar temizlendiğinde rahatlıkla kullanılabiliyor.
  • Yağmur sonrası alt yapısı özel olarak geçirgenli ve oluklu olduğu için yağmur suyu atılarak herhangi bir göllenme vb olmuyor. Ayrıca hafif yağmur altında bile oynanabiliyor. Kayma derdi de yok.
  • Zemin yumaşak ve isterseniz kayarak oynayabildiğiniz için özellikle bilekler, diz ve bele gelen baskı diğer kortlara göre çok daha az, üstelik uzun süreli oyunlarda kaslarınızda yorgunluk hissetmiyorsunuz. Özellikle veteran tenisinin yaygın olduğu kulüpler için yaşlı üyeleri çekmek için ideal.
  • Bu kortlarda top ve ayakkabıların eskimesi imkansız gibi. Orta ve uzun vadede aşırı top kullanan ve takım oyuncusu olan kulüplerde ekonomik olarak ciddi rakamlar yaratılabilir.
  • İşcilik ve bakım maliyeti ise sadece kortları oyun durumuna göre bir iki saatte bir file çekmekten ibaret. Sulama ise şart değil.


tk_aaBu yazıyı ek yapmamdaki neden 2005 yılında işletmesini aldığım kulübün kortları ile ilgili duyduğum memnuniyeti sizlerle paylaşmaktır. Kortlarımız halı kort, özellikle İngiltere ve Avustralya gibi yağmur ülkelerinde % 50 oranında yaygın. Bunun nedenlerini oynarken daha iyi öğrendik.  

Ali AYAZ   /   26-12-2006

 

 


Okuma: 36590
Yorumlar (2)add comment

Yorum yaz

busy
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...