Başlarken

Değerli Tenisseverler,

Ulusal gazetelerimizde yazan yazarlarımızın tenis gündemindeki konular hakkında görüşlerini soru cevap şeklinde Tenis Klinik’teki köşelerinden okuyabileceksiniz.

TK - 1. Ulusal gazete ve televizyonlarda görev alıyorsunuz, Tenis Klinik okurları için biraz kendinizden bahseder misin?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi, sarı basın kartı hamili gazeteciyim. 1978-1987 yılları arasında Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğünde çalıştım. 1989 yılında Tenis Dergisini yayınlamaya başladım. 20 yıldır kesintisiz olarak Tenis Dergisi yayınını gerçekleştirmekteyim.

TK - 2. Ülkemizde yeni bir Tenis Federasyonu seçimi yapıldı. Bununla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Tenis Federasyonu seçiminde oy kullanan delegelerin saptanmasında yanlışlıklar var. Kamu kurumlarının federasyon seçimlerindeki delege sayısı çok fazla, bu yüzden seçimlerde dengeler bozuluyor. Daha sağlıklı bir federasyon seçimi için kamudan gelen delegelerin oy oranı %10’u geçmemelidir. Ayrıca tesisi (altyapısı ) olmayan federe kulüpler ile yıllardır bu spora yatırım yapmış federe kulüpler bir tutulmamalıdır. Netice olarak bugünkü delege dağılımı ile yapılan seçim sağlıksızdır.

TK - 3. Ulusal gazete ve televizyonlarda görev almanın misyonu nedir, kısaca özetler misiniz?

Tenis basını bu sporun daha geniş kitlelere tanıtılmasını ve sevilmesini sağlar. Ulusal veya yerel tenis ile ilgili her türlü yayın organı ve medya mensubunun tenis sporunun gelişmesine çok büyük katkısı vardır.

TK - 4. İstanbul Cup’la ilgili görüşlerinizi kısaca alabilir miyiz?

Medyatik bir organizasyon. Ülkemizde tenis sporunun tanınması ve sevilmesi için bir fırsat.

TK - 5. Ted Open’la ilgili görüşlerinizi kısaca alabilir miyiz?

TED Open Türk tenisinin medarı iftarıdır. Bir ülkede 60 yıl boyunca yaşatılmış bir turnuvanın anlamı ve önemi çok büyüktür. TED Open turnuvası artık milli bir turnuvadır. Bu turnuvanın yükü sadece TED Kulübünün omuzlarına yıkılmamalıdır. Bu turnuvaya kamu ve özel kişi ve kuruluşlar el verip destek sağlamalıdır. Ben şahsen tenis sporu ile yetmişli yıllarda Elmadağ’daki TED Kulübü kortlarında organize edilen TED Open turnuvalarını seyrederek tanıştım. O yıllardan sonra çok şeyler değişti. TED Kulübü taşınmak zorunda kaldı ve en önemlisi spor basınının ilgisini çekecek pek çok farklı branşta şık ve iddialı organizasyonların sayısı çok arttı. Bu nedenle yetmişli yıllarda spor basınında çok geniş ve güzel bir şekilde yer alan TED Open turnuvalarına artık günümüzde hak ettiği oranda değil, basında daha az yer verilir oldu. Bunda sporun değişik branşlarına da çok farklı ve iddialı organizasyonların yoğunluğunun rolünün göz ardı edilmemesi gerekir. TED Open turnuvasının yine ilgi çekici bir performans sergilemesini sağlayan sponsor firmalar ile TED Kulübü yönetimini kutlarım.

TK - 6. İzmir Cup’la ilgili görüşlerinizi kısaca alabilir miyiz?

Yeni ve güzel bir teşebbüs uzun ömürlü olmasını dilerim.

TK - 7. Dünyada futboldan sonra en çok izlenilirlik oranından biri de tenis sporu, Bunun farkını görebiliyor musunuz?

Yabancı televizyon kanallarında tenis ile ilgili yayınların yoğunluğunu hep birlikte görüyor ve izliyoruz. Temennimiz ülkemizde de tenisle ilgili yayınların daha artmasıdır.

TK - 8. Türkiye‘deki sistemler ile dış dünyadakiler arasında fark var mı? Kısaca açıklar mısınız?

Türkiye’de 4-5 yıl öncesine kadar uluslararası düzeyde turnuva yok denecek düzeydeydi. Avrupa ülkelerinde ise uluslararası nitelikli turnuvaların sayısı çok fazladır. Bu ülkelerdeki tenisçilerin bu turnuvalara katılan sayısı Türk tenisçilerine göre çok fazladır. Her ne kadar son yıllarda ülkemizde de uluslararası turnuva artışı gözlenmekteyse de ve bu turnuvaların nitelik ve sayısını daha yukarılara çekmek gerekmektedir. Türk tenisçisinin uluslararası alanda başarılı olabilmesi için çok sayıda uluslararası turnuvaya katılması lazımdır. Ülkemizle batı ülkeleri arasındaki en önemli fark budur.

TK - 9. Türk Tenisini nasıl görüyorsunuz?

Türk tenisi 20 yıl öncesine göre kendi içinde büyük bir gelişme göstermektedir. Avrupa ülkeleri karşısında tenis oynayan sayısı açısından çok alt sıralarda olmamıza rağmen 20 yıl öncesine göre kort sayısındaki artış yeni açılan tenis tesisleri ve eskiden bulunmayan tenis malzemelerinin bolluğu göz ardı edilmemesi gereken unsurlardır. Biz önce kendi içimizdeki gelişmeyi görmeli ondan sonrada kendimizi bizden çok ilerde ki ülkelerle kıyaslamalıyız. Bundan 30-40 yıl önce Türkiye’de tenis vardı denilemez. O yıllarda tenis 3-5 ilde belli semtlerde mahdut kulüplerde çok az sayıda sporcu arasında oynanan bir spor branşıydı. Bugün ise ülkemizde elinde tenis raketi tutan (Tenis okullarından 80 yaşındaki tenisseverler kadar) yaklaşık 100.000 tenis oynayan kişi vardır. Bu rakam o yıllar için bir hayal bugün için bir gerçektir. Her ne kadar bu rakamın ancak %10’u performans teşkil etmekteyse de kursiyer, hobi tenisçileri ve veteran tenisçileri ile tenis oynayanların sayısı hızla büyümektedir.

TK - 10. Sayın Bilen derginizin yayın ağırlığını veteran tenisi oluşturmaktadır. Veteran tenisi ile ilgili görüşünüz nedir?

Tenis oynayan kişileri performans sporcuları, veteran tenisçiler, hobi tenisçileri ve tekerlekli sandalye tenisçileri olarak 4 kategoride ele almak gerekir. Ülkemizde son 20 yılda veteran adı altında hobi tenisinde bir patlama yaşanmıştır. Aslında bu noktada bir kavram kargaşası mevcuttur. Türkiye’de veteeran tenisçisi veya veteran turnuvası olarak tanımlanan tenisçi ve organizasyonların ancak %20 gerçek veterandır. Esas %80’lik tenisçi veya organizasyon hobi tenisçisi kategorisindir. Federasyonda bu durumun farkındadır. Buna rağmen veteran tanımı istismar edilmektedir. Hobi turnuvaları veteran turnuvası gibi takdim edilmekte federasyonda kendisine bir gelir olması için bu kavram kargaşasına göz yumarak hobi turnuvalarını veteran turnuvası gibi göstererek bunlardan gelir elde etmektedir. Bu yanlış bir uygulamadır ve insanların kafasını karıştırmaktadır. Federasyonun spordaki dürüstlük ilkesi ile sırf gelir amacıyla hobi turnuvalarını veteran turnuvası olarak kabul etmekten vazgeçmelidir. Federasyon asli görevi olan performans tenisine ağırlık vermelidir.

TK - 11. Mercedes Benz Koluman, Bank Pozitif ve Türkiye Tenis Federasyonu işbirliğiyle Teniste Yılın Basın ödülleri düzenlendi ve özel bir Gala gecesi yapılarak ödüller sahiplerine Tümgeneral (E ) Nejat MÜLDÜR, ev sahibi Levent Tenis Kulübü Başkanı Ali KURT ve Bank Pozitif adına Aslıhan AYDIN tarafından verildi. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyiz?

Faydalı bir organizasyon emeği geçen herkesi kutlarım.

Mehmet Bilen
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
  • Başlarken
    Değerli Tenisseverler,

    Ulusal gazetelerimizde yazan yazarlarımızın tenis gündemindeki konular hakkında görüşlerini soru cevap şeklinde Tenis Klinik’teki köşelerinden okuyabileceksiniz. Devamı İçin..
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...