4 – 4’lük GRAND SLAM

Avusturya Açık Tenis Turnuvası, her yıl ocak ayında Melborne Park’ta düzenlenir. Yıl içinde düzenlenen Grand Slam’lerin ilkidir.
Avusturya Açık, ilk olarak 1905 yılında Avusturalasya Açık Tenis Turnuvası adı altında Britanya Milletler Topluluğu, Avusturalya, ABD ve Yeni Zellanda’nın katılımıyla düzenlenir. 1922 yılında Yeni Zelanda, Avusturalasya Tenis Birliği’nden ayrılınca 1927 yılında turnuvanın adı, The Avusralian Championships olarak değiiştirilir. 1905’ten 1988’e kadar turnuva çim kortlarda yapılır.Ancak 1988 yılında yapılan zemin değişikliğinden sonra Avusturalian Championships artık sert zeminde oynanmaya başlanmış ve Wimbledon’da çim kortta oynanan tek Grand Slam ünvanını almıştır.

*Düzenlenen ilk turnuvanın tek erkekler ilk şampiyonu Rodney Heath olarak Avusturya Açık Turnuva tarihine ismini yazdırır.
*Turnuvaya bayanlar kategorisi ilk olarak 1922 yılında eklenir ve ilk bayanlar kupasını Margareth Molesword kazanır.
*The Avustralian Campionships, ilk kez 1969’da açık oynanmaya başlanır.
*Avustralian Açık Tenis Turnuvasında, Margaret Smith Court 11 kez final oynayarak tek bayanlar kategorisinde en çok adını tahtaya yazdıran bayan tenisçi olur.
*1988 yılında düzenlenen turnuvanın bayanlar finali sırasında yağmur yağması üzerine kortun üzeri kapatılır. Bu olayla Avusturya Açık Tenis Turnuvası ilk kapalı Grand Slam finaline de ev sahipliği yapar.
 
Roland Garros, her yıl mayıs ayında Paris’te düzenlenir.

*Roland Garros toprak kortta düzenlenen tek Grand Slam’dir.
*Roland Garros, ilk olarak 1925 yılında tek erkekler kategorisiyle düzenlenir.
Turnuvanın ilk birinciliğini alma şansına da René Lacoste ulaşır.
*Tek bayanlar kategorisi ise ilk kez 1926’da oynanır ve Suzanne Lenglen turnuvada bayanlar kategorisinin ilk şampiyonu olur.
*Tek erkeklerde, Björn Borg altı kez şampiyon olarak Roland Garros’da en çok kupa kaldıran erkek tenisçi olur.
*Steffi Graf ve Chris Evert ise yedişer kez şampiyonluk alarak Roland Garros, tek bayanlarda en çok ismi geçen bayan tenisçi olur.
*Işıklandırmanın olmadığı kortlarda maçlar yalnızca gündüz yapılabilmektedir.


Wimbledon Tenis Turnuvası, her yıl düzenlenen dört Grand Slam Tenis Turnuvalarının üçüncüsüdür.

*Turnuvanın başladığı haftanın ilk Pazar günü maç yapılmaz.Bu Wimbledon’a özgü bir gelenektir.
*Wimbledon Tenis Turnuvası, ilk kez 1877 yılında tek erkekler kategorisiyle düzenlenir. Bu tarih sebebiyle Wimbledon, tenis sporunun en eski turnuvası ünvanını alarak turnuvalar arasında daha özel bir yerde durur.İlk turnuvanın ilk birincisi de Spenser Gore olur.
*Wimbledon çim kortta oynanan tek Grand Slam’dir.
*Ayrıca, turnuvada tüm sporcuların beyaz giyinme zorunluluğunun olduğu tek turnuvadır.
*Wimbledon’da tek bayanlar kategorisi ilk olarak 1884 yılında oynanır. Maud Watson, tek bayanlar kategorisinde ilk şampiyon olarak ismini listenin başına yazdırır. Çift erkekler kategorisi de turnuvaya yine aynı tarihte dahil edilir.
*Çift bayanlar ve karışık çiftler ise ilk olarak 1913’te turnuvaya eklenir.
*Tek erkeklerde Willie Renshaw ile Pete Samparas yedişer kez şampiyonluğu hak ederek Wimbledon tarihinde en çok şampiyon olan erkek tenisçi ünvanını paylaşırlar.
*Tek bayanlarda ise Martina Natratilova dokuz kez birinciliği kazanır ve Wimbledon’da adını en çok şampiyonluk alan bayan tenisçi olarak Wimbledon tarihine yazdırır.
*Fransa Açık’ta olduğu gibi Wimbledon’da da kortlarda ışıklandırma yoktur. Bu sebeple maçlar yalnızca gündüz oynanabilmektedir.

Amerika Açık Tenis Turnuvası, her yıl düzenlenen Grand Slam’lerin sonuncusudur.

*Amerika Açık Tenis Turnuvası ilk olarak 1881 yılında tek erkekler kategorisiyle oynanmaya başlar.
*Düzenlenen ilk turnuvanın ilk şampiyonu Richard Sears olur.
*Turnuvaya tek bayanlar kategorisi ilk olarak 1887 yılında eklenir ve tek bayanlar kategorisinin de ilk şampiyonluğunu Ellen Hansel alır.
*Her yıl Newyork’ta düzenlenen turnuvada kullanılan merkez kort dünyanın en büyük tenis arenasıdır ve 23bin seyirci kapasitesine sahiptir.
*1990 yılında tek erkeklerde şampiyon olan Pete Samparas’ın bu turnuva için çok özel bir yeri vardır. Pete Samparas 1990 yılında kazandığı bu birincilikle aynı zamanda en genç şampiyon olan erkek tenisçi ünvanını da kazanmış olur.
*Richard Sears ve William Larned yedişer kez şampiyonluğu alarak Amerika Açık Tenis Turnuvasının en’leri tahtasına isimlerini yan yana yazdırmıştır. Ancak, Richard Sears Amerika Açık tarihi boyunca üst üste aralıksız yedi kez şampiyon olan tek tenisçidir.

Göz dolduran çok keyifli maçlar izlediğimiz yepyeni Grand Slam turnuvalarında yeni ilkler, tekler ve rekorlar görmek dileğiyle…


Ebru Kalay SULAR

18-5-2010

Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
  • TENİS MAÇI İZLERKEN…
    Bu haftaçok başarılı bir organizasyonla birçok tenis severin izleme fırsatı bulamayacağı çok önemli isimleri izleme şansını bulduk. Yakından izlemek, tekniklerini incelemek, nasıl konsantrasyon...
    Devamı İçin..
  • Tenis Faydalıdır. Çünkü…..!
    Gün boyu, iş stresi, trafik ve bir kısmını belki de kendimizin yarattığı bir dizi yoğunluk ve aksilikten sonra, günün sonunda bedensel yorgunluk gibi hissettiğimiz ama gerçekte daha çok zihinsel...
    Devamı İçin..
  • 4 – 4’lük GRAND SLAM
    Avusturya Açık Tenis Turnuvası, her yıl ocak ayında Melborne Park’ta düzenlenir. Yıl içinde düzenlenen Grand Slam’lerin ilkidir.
    Avusturya Açık, ilk olarak 1905 yılında Avusturalasya...
    Devamı İçin..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...