Şimdi aynaya bakın

Geçtiğimiz hafta boyunca kulübüm Levent Tenis Kulübü’nde; 8, 9 ve 10 Yaş Yaz Kupası’nın dördüncü ayak maçlarını izleme fırsatı buldum. Hafta sonu da bazı yaş gruplarının madalyalarını verme şerefine eriştim. Öncelikle Türkiye Tenis Federasyonu’nu, Levent Tenis Kulubü’nü ve emeği geçen tüm çalışanlarını tebrik etmek istiyorum. Bir kez daha gördüm ki, şimdiki çocuklar bizim zamanımıza göre çok şanslı. Sağladıkları imkanlar ve verdikleri hediyelerle, çocukların yüzüne fazladan birer gülümseme konduran sponsorlar; Acıbadem Fulya, Erikli, Turkuazoo ve Tırtıl markalarına da teşekkür etmek istiyorum.

Şimdi gelelim asıl konumuza. Bugünkü yazım, çocuğu tenis oynayan ebeveynlere... Belki hepsine değil ama çoğuna. Şimdi bir aynanın karşısına geçin ve kendinize şu soruyu sorun: Çocuğum neden tenis oynuyor? 

Birkaç ay önce “Bir çocuk neden tenis oynamalı?” başlıklı yazımda şöyle yazmıştım: “Tenis, tek başına ayakta durmayı öğretir. Kortta yalnızsınızdır; galibiyet ya da mağlubiyetin tek sorumlusu sizsinizdir. Takım sporlarında olduğu gibi, sorumluluğu diğerlerinin üzerine yıkamazsınız. Bu şekilde, kararlarınızın arkasında durmayı ve sonuçlarıyla yaşayabilmeyi öğrenirsiniz. Zaten çocuklarınız için en öncelikli isteklerinizden biri bu değil midir?”

Geçen hafta izlediğim maçlar boyunca duyduklarım şu şekildeydi:

- Kızım top dışarıdaydı. Niye hakkını savunmuyorsun? Ezik misin?

- Hadi, bu maçı kazanmak zorundasın.

- Ağlama oğlum, yenildiysen yenildin, senin derslerin ondan iyi.

- Yenilirsen akşam PlayStation yok.

Şimdi aynada kendinize tekrar bakın... Maçta sıkıştığı anda size bakan bir çift göze, kendisinin karar vermesi gerektiği mesajını iletemiyorsanız, yenildiğinde kendini kötü hissetmesine sebep oluyorsanız, kazanamadığı maç için bilgisayar oynamamakla tehdit ediyorsanız… Bunları yapıyorsanız, çocuğunuz neden tenis oynuyor? Hemen bıraksın. Yazık günah. Daha en büyüğünün 10 yaşında olduğu bu çocuklara kötülük ediyorsunuz. Tenisin çocuğunuzu hayata hazırlamasına izin vermiyorsunuz. O çocuk kaybettiğinde rakibinin elini şimdi sıkamazsa büyüyünce nasıl sıkacak? Ne zamandır yenmek ya da yenilmek tüm meselemiz haline geldi?

Başarının yenmek ya da yenilmek olarak basitleştirilmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. Hayatta önemli olanın, oynadığınız maçta ya da katıldığınız herhangi bir yarışta kazanmak değil, o müsabaka ya da yarış boyunca yapmak istediklerinizi yapabilmek olduğuna inanın. Bunu yaptığınız sürece, ya da en azından yapmaya çalıştığınız sürece, benim için başarılısınız.

Şimdi tekrar soruyorum: Çocuğunuz neden tenis oynuyor?

İpek ŞENOĞLU - Star - 12 Ağustos 2011  

Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
  • Bir çocuk neden tenis oynamalı?
    Wimbledon’ı kazanıp zengin ve ünlü olsun diye mi? Bunu hangi anne-baba istemez ki? İster istemesine de, bu hedefe ulaşmak gerçekten zordur; gerçekleşme ihtimali düşüktür. Bugün, bu ihtimali...
    Devamı İçin..
  • Şimdi aynaya bakın
    Geçtiğimiz hafta boyunca kulübüm Levent Tenis Kulübü’nde; 8, 9 ve 10 Yaş Yaz Kupası’nın dördüncü ayak maçlarını izleme fırsatı buldum. Hafta sonu da bazı yaş gruplarının madalyalarını...
    Devamı İçin..
  • Bundan bir şey olmaz zaten!
    Tenis sistem işidir. Yani dünyada ilk 100’e girmek, sadece kabiliyete bağlı değildir. Tabii ki kabiliyet, fiziki yeterlilik ve genetik önemlidir; ama en önemli şey, doğru çizilmiş, sistematik...
    Devamı İçin..
  • 1
  • 2
  • 3
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...