Tennis Elbow 2:

Tenis pek çoğumuzun amatörce uğraştığı bir spordur. Pek çok yararlarının olduğu şüphesizdir. Ancak bilinçsizce ve uygun olmayan ekipmanlarla yapıldığında  sağlık sorunlarına neden olur. Bunlardan en yaygın olanı ve iyi bilineni tenisçi dirseği dediğimiz sakatlıktır. Dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısından başlayan ve kola yayılan ağrıyla karakterizedir. (Şekil-1) Ellerin ve kolun kullanılarak yapıldığı pek çok işten sonra da (boyacılarda, çekiçle çalışanlarda, temizlik işçilerinde ) çok sık görülür.

Dirseğin dış bölgesinde;  el ve el bileğinin hareketlerini sağlayan kasların dirsekte kemiğe yapıştıkları yerde olan zedelenmeleridir.

th_23_2
NEDENLERİ: En önemli nedenleri aşırı kullanım, kötü teknikli vuruşlar ve uygunsuz raket seçimidir. Profesyonel sporcularda görülmesinin sebebi ise aşırı kullanımdır. Ancak sıklıkla (7-10 kat) yeni başlayan oyuncularda görülür ve sebebi de uygun olmayan teknikle yapılan vuruşlardır. Elektrofizyolojik çalışmalarda backhand ve forehand vuruşlarda, en fazla aktivitenin dirseğin dışına yapışan bu kas grubunda olduğu tespit edilmiştir. Tek elle ve raketi çok geriye alarak yapılan  backhand vuruşlar, bu bölgeyi daha fazla zorlamaktadır. Forehand ve baş üzerinden yapılan vuruşlarda (servis ve volelerde) dirseği bükmemek (kolu düz tutmak), rakette oluşan  stresi dirseğe yansıtır.  Üst kol bölgesi (pazu), omuz bölgesi (deltoid) ve göğüs kasları (pektoral) yeterince güçlü  olmayanlarda da bu hastalık sık görülür. Vuruşların raketin merkeziyle (comfort zone) yapılmaması ve rakette oluşan vibrasyon da dirseği zorlayan faktörlerdir. Raket seçimi de çok önemlidir; hafif raketler tercih edilmelidir, ayrıca elin raketi kavrama boyu (grip size)  mutlaka uygun olmalıdır.

BELİRTİLERİ: Ana belirtisi dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyettir. Ağrı kola yayılır ve kol kaslarında gerginlik ve spazm görülebilir. Hafif bir objeyi kaldırmak, taşımak bile ağrıya neden olabilir. El bileğinin elin sırt tarafına doğru bükülmesiyle şiddetli ağrı oluşur.

TEŞHİS: Çoğunlukla doktorunuzun yapacağı muayeneyle teşhis konulmuş olur. Röntgen tetkiklerinde genelde bir bulgu yoktur; ancak diğer hastalıklardan ayırt etmek için yararlıdır. Çok uzun süre bu sakatlıktan şikayeti olanlarda, kemikte de bazı değişiklikler oluşmaktadır.

TEDAVİ: Tedavide esas amaç, dirsek hareket esnekliğinin korunarak ağrını giderilmesi ve spora bir an önce dönülmesidir. Tenisçi dirseği hastalığı,  24 saatte kendi kendine geçen hassasiyetten oluşan basit formdan, gece uyandıran hareket kısıtlılığına neden ciddi forma kadar geniş bir yelpazede görülebilir. Hastalığın düzeyine göre ilaç tedavileri, soğuk uygulamalar, fizik tedavi ajanları, dirseklikler, dirseğe yapılan iğneler ve son olarak da hiçbir tedaviye yanıt vermeyen hareket kısıtlılığına neden olan ilerlemiş hastalarda cerrahi tedaviler uygulanmaktadır .İlaç tedavilerine ve lokal uygulamalara rağmen ağrı geçmiyor ve hastanın rehabilitasyonu amacıyla egzersiz yapılamıyorsa; hızlı ve dramatik düzelme elde etmek amacıyla dirsek bölgesine kortizon enjeksiyonları yapılabilmektedir.

Ancak tenis oynarken ve sonrasında dirseğinizde ağrı oluyorsa, bir şeyler tutmak  ya da  taşımak ağrıya neden oluyorsa; öncelikle soğuk uygulamalar yapıp, herhangi bir ağrı kesici kullanıp, birkaç gün dirseğinizi dinlendirin. Buna rağmen ağrılar geçmiyorsa, bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurun.

TENİSÇİ DİRSEĞİNİN ÖNLENMESİ VE RAHABİLİTASYONU: Pek çoğumuz için tenis sağlıklı yaşamak ve eğlenmek için yapılan bir spordur. Bu nedenle tenisçi dirseği gibi tatsız bir durumla karşılaşmamak için, egzersizler çok önemlidir. İki türlü egzersiz vardır. Ağırlıkla yapılanlar ve gerilme egzersizleri.

AĞIRLIK EGZERSİZLERİ: Ağırlıklarla yapılan kas güçlendiren egzersizler, düzenli tenis oynayanlarda haftada iki kez önerilmektedir. Kol, omuz ve göğüs kaslarının kuvvetlendirilmesi ve özellikle forehand ve baş üzerinden yapılan vuruşlarda dirseği katlayarak, kolun yanı sıra omuz ve göğüs kaslarının da vuruşa katılması dirseği koruyarak sakatlığı önleyecektir. Göğüs, omuz ve üst kol kaslarını güçlendirici egzersizlerin yanı sıra, tenis sporu için özelikle  kol ve el bileği için egzersizler de yapılmalıdır. Ağırlıkla yapılan egzersizlerde, ağırlık hafiften ağıra doğru yavaş yavaş artırılmalıdır. Kol ve el bilek egzersizlerinde, yeni başlayanlar için yarım kg ile başlayıp 10 kez tekrarlanan 3 set  uygundur, ağrı oluşuyorsa ağırlıklar azaltılmalıdır. (Şekil-2,3)
th_23_3

th_23_4
GERİLME EGZERSİZLERİ: Gerilme egzersizleri tenis oynamaya başlamadan hemen önce, kaslarımızı ve eklemlerimizi spora hazırlamak için yapılmalıdır. Beş, on dakikalık ısınma hareketlerini takiben genel  gerilme egzersizleri yapılmalı ve daha sonra kol ve el için gerilme egzersizlere geçilmelidir.

  • Parmak egzersizleri: Parmaklar tamamen gergin bir şekilde açılarak 3 sn beklenir, parmak kasları yorulana kadar tekrarlanır, sonra parmaklar tam olarak sımsıkı kapanır ve 3 sn beklenir. Yorulma başlayınca bırakılır. Bu çalışmalar gün içinde, iş yerinde de vakit buldukça yapılabilir.
  • El egzersizleri: Avuç içine bir tenis topu alınır ve 3 sn  sıkılır ve gevşetilir. Yorulma başlayınca bırakılır. Tenis topu zor geliyorsa, yumuşak bir süngerle de yapılabilir. (Şekil-5)
  • Kol Kaslarının Gerilme Egzersizleri. bakınız kondisyon bölümü stretching hareketleri.

Tenis sporu çok efor harcanan, müsabaka duygumuzu da tatmin edebildiğimiz, ileri yaşlarda da sürdürülebilen, el-beyin koordinasyonunu artırarak günlük hayatımıza da pozitif etkileri olan çok zevkli bir spordur. Bu sporu uzun yıllar boyu, sağlıklı olarak yapmak için tenisçi dirseği gibi bir sakatlıktan korunmak elimizdedir.  





tennis elbow ile ilgili diğer yazımız tennis elbow , Antrenörümüz Ali AYAZ tarafından hazırlandı.Mart 2001
Okuma: 22256
Yorumlar (0)add comment

Yorum yaz

busy
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...
MambWeather
Ankara
--- °C
Ankara °C | İstanbul °C | İzmir °C