Serhat Şehri Ağrı veTenis


Ülkemizin en büyük gazetelerinden birinde görev yapan üç değerli gazeteciarkadaşımızla birlikte Serhat Şehri Ağrı yollarına koyulduk. Daha önce sadeceDoğubeyazıt’ı görmüştük, ama ilk defa şehir merkezini ve çevresini detaylı inceleyebildik.Ağrı’yı gezdikçe batıda yer alan Büyükşehir insanının önyargılarının ne kadarhaksız ve boş olduğunu gözlemledik. Anadolu'da tenis adına neler olduğunuyakından görmek ve incelemek ayrı bir keyif. Ağrı’yı gözlemlemek içingittiğimizde 16 Yaş Türkiye Şampiyonasının finallerini izleme şansını da eldeettik. Serhat Şehri Ağrı’yı tanımakla beraber Ağrı’da tenisi de inceleyipgözlemleyebildik.

Ağrı; Türkiye’nin en yüksek efsanevi Ağrı dağı ile özdeşleşmiş; 1650metre yüksekliğindeki bir yaylada yer alan “Ağrı” ismini yanında heybetlegörünen dağdan almaktadır. Türkiye’ye en tepeden bakabileceğiniz ve doğuyaaçılan kapısıdır. İran sınırında bir Serhat Şehri. Tarihî İpek Yolu üzerindebulunan, yüksek platolarla kaplı, devletine ve milletine, örf ve adetlerinebağlı sıcakkanlı insanların yaşadığı bir şehir. Ekonomik potansiyeli yüksek,ancak kişi başına milli geliri en düşük illerimizden. Ağrı’lı idareciler vehalk bunun bilincine vardıklarından dolayı fedakâr yönetici ve iş adamlarıhummalı bir şekilde çalışmaktalar. Sağlık ve eğitim problemlerinin çözülmesiiçin peş peşe hastane ve okul projeleri devreye sokulmuş olup inşaatları devametmekte. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için devlet ve millet el elevermiş durumda. Havzaların sulama projeleri bitirilmek üzere ve Yazıcı Barajıbitirilip hizmete sunulmuş. 12 bin 500 başlı modern besicilik projesi hazır vebaraj yakınında hizmete açılması planlanıyor.

Dünyaca bilinen; inanç (Nuh’un Gemisi) ve dağcılık turizmi için bulunmazdeğeri olan Ağrı Dağı (5 bin 137 m.) daha çok gündeme getirilerek projelerihayata geçirilecek. Ağrı Dağı, jeolojik konumu ve Büyük Tufandan sonra Nuh’ungemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır.Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağının farklı dillerde bir çok ismivardır. Başlıcaları, Ararat, Kuh – i Nuh, Cebel ül Haris’tir. Marko Polo’nunhiç bir zaman çıkılamayacak dediği dağa ilk tırmanışı, 1829 yılında Prof.Frederik Von Parat tarafından gerçekleştirilmiştir. İkinci kış tırmanışı ise 1970′de Dağcılık Federasyonu eski başkanlarından Dr. Bozkurt Ergör tarafındangerçekleştirilmiştir. Ağrı’nın bir de mimari şaheseri İshak Paşa Saray’ıbulunmaktadır. Doğubayazıt ilçesinin 5 km doğusunda, bir tepe üzerine kurulansaray, İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra yapılmış en ünlü saraydır. Osmanlıİmparatorluğu’nun Lale Devri’ndeki son büyük anıt yapısıdır. 18. yüzyıl Osmanlımimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihiyönünden de değeri büyüktür. İshak Paşa Saray’ı turizmin yıldızı şeklindedir,dağlık coğrafya içerisinde bir mucize eser olarak yer almaktadır. Ağrı’nınşifalı suları olarak da Diyadin kaplıcaları bulunmaktadır. Kaplıca suları cilt,romatizma, adale ağrıları için şifalı sulardır. Ağrı İl Özel İdare Müdürlüğü’neait bir kayak evi bulunmakta, Kayak Merkezinin uzunluğu 1227 m. olan 600kişi/saat kapasiteli teleski ve telesiyej tesisi hizmet vermektedir. AyrıcaAğrı’ya 45 km., Eleşkirt ilçesine 4 km. uzaklıktadır. Birçok insanımızınbilmediği bir önemli değeri ise dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru Ağrı’dabulunmaktadır. Alaska’daki meteor çukurundan sonra dünyanın 2. büyük göktaşıçukurudur. Gürbulak Hudut Kapısı ile Sarıçavuş köyü arasında yer almaktadır.Meteor çukuru 35 m. genişliğinde ve 60 m. derinliğindedir. Yüksek Doğu Anadoluyaylalarının bir parçası olan bu bölge, tarih boyunca göç ve istila yollarınınüzerinde yer almıştır. Şehir tarihi, büyük mağara ve kalelere de sahiptir. Eskibir yerleşim merkezi olan bu mağaralar bütün olarak ele alındığında adeta biranıt kent niteliğinde olup, değişik inanç ve kültürlerin izlerini taşımaktadır.Kaleler ise, kullanılan malzemeler ve yapılış tarzları ile Urartular tarafındaninşa edildiğini göstermektedir. Daha sonra ise Osmanlılar döneminde onarımgörmüşlerdir. Yazları dağcılık ve doğa yürüyüşüne, kış mevsiminde kayak sporunaelverişli parkurlara sahip, Avrupa’nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nı veİshak Paşa Sarayı’nı görmeden Türkiye’nin doğusunu gördüm diyemezsiniz. Ağrıulaşımında, İstanbul, Ankara-Erzurum arasında düzenli olarak hava, demir vekarayolu bağlantısı mevcuttur.

Ağrı’lı yöneticiler eğitime, spora ve üretime çok önem veriyorlar. Halkınekonomik alanda istenen seviyede gelişmesi ve üretime katkı sağlamalarıçalışmaları hızla devam ediyor. Günlük hayatta da çocukların ve yetişkinlerinspor yapmaları için valilik tarafından tüm olanaklar sağlanmış durumdadır.Büyük bir kongre merkezi için çalışılıyor. İçinde sinema, tiyatro, müze, kafeve alışveriş merkezlerinin, 500 kişilik toplantı salonunun bulunduğu, yanındaokul ve anaokulunun yer aldığı 12 bin metrekarelik dev bir kongre ve kültürmerkezi inşası devam ediyor ve bittiğinde sürekli açık tutulacak. AğrıBelediyesi’nin kışları sert ve uzun geçen şehrin ısınma problemini köktençözmek için Diyadin’deki termal suyu getirip ısı enerjisine dönüştürmeçalışmaları devam ediyor. Ağrı’nın mahalleleri Toki ile kentsel dönüşümçalışmalarına başlamış ve modern Ağrı projesi genişleyerek devam ediyor.

Ağrı’nın bir önemli değeri ve insanı da, Türkiye’nin en genç rektörü olanİbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, yeni kampüsüninşaatının bitmek üzere olduğunu, 7 bin öğrencisinin bulunduğunu ve kısa birsüre sonra 10 bin öğrencisi olacağını, bunun da Ağrı için en az 5 fabrika kadarkatma değer oluşturacağını belirtiyor. Rektör Aslan, 100 bin ağaç dikileceğinive binaların Ağrı mimarisine göre yapıldığını vurguluyor. “Hedefim, halk ilebütünleşmiş, kültürünü özümsemiş ve halka ufuk açabilen farklı bir üniversite”diyor. İnsanlara tepeden bakan kişileri üniversitede barındırmayacağınısöylüyor. Rektör Aslan, üniversiteye ve şehre her türlü maddi ve manevi destekveren, Devlet Üstün Hizmet Madalyası bulunan ve üniversiteye ismi verilenAğrı’lı değerli İş Adamı İbrahim Çeçen ve yine Türkiye Tenis Federasyonu AsBaşkanı olan Ağrı’lı değerli İş Adamı Cengiz Durmuş gibi şahsiyetlerinçoğalması ve şehirlerine destek olmalarını bekliyor. Gerçekten de üniversiteyiçok kapsamlı gezdiğimizde sanki bir Ankara Ortadoğu, Bilkent ve İstanbulBoğaziçi Üniversiteleri gibi tüm unsurların aynı kampüs içinde yüksek kalitedeolduklarını gururla gördük. Sadece öğrenim ve eğitimle sınırlı kalmamışlar.Kampüs içinde kapalı spor salonları mevcut ve diğer spor faaliyetlerine de yerayırmışlar. En önemlisi de kampüs içinde proje halinde olan onaylanmış vebütçesi kesin olarak tahsis edilmiş 5 korta sahip bir tenis kulübü kurulmuş. Ağrılıtenisseverler, Ağrı Tenis Kulübü’nün haricinde ikinci bir kulübe kavuşacaklar.Kampüs içindeki inşaat faaliyetleri tamamlandığında Ağrı bir batılı şehirgörünümüne kavuşup doğunun incisi olacaktır.




Ağrı’da bulunduğumuz sırada, Türkiye Tenis Federasyonu (TTF) tarafındanAğrı’da düzenlenen 16 Yaş Türkiye Tenis Şampiyonasını izleme fırsatı bulduk.Turnuvada derece yapan oyuncular, tek erkeklerde şampiyon Muhammed HaylazBursa, ikinci Barış Fırat İzmir, tek kızlarda şampiyon Büşra Kayrun İzmir,ikinci Gizem Melisa Ateş İstanbul, çift bayanlar şampiyonlar Naz Karagözİstanbul / Müge Topsel İstanbul, ikinciler Büşra Kayrun İzmir / Ayşenur DurmuşAnkara, çift erkekler şampiyonlar Barış Fırat İzmir / Sefa Suluoğlu İstanbul,ikinciler Muhammed Haylaz Bursa / Mustafa Nalbantoğlu İzmir oldu. Dereceyegiren sporculara ödüllerini PTT Genel Müdürü ve TTF Yönetim Kurulu Üyesi OsmanTural, Türkiye Tenis Federasyonu As Başkanı Cengiz Durmuş ve Ağrı Tenis KulübüBaşkanı Kasım Kaya verdiler. 14 ilden gelen sporcular, kendilerine gösterilenyakın ilgi ve alakadan dolayı Ağrı Tenis Kulübü'ne çok teşekkür ettiler veAğrı'dan mutlu bir şekilde ayrıldıklarını belirttiler. Ödül töreni sırasındakarşılaştığımız Kulüp Başkanı Kasım Kaya 16 Yaş Türkiye Şampiyonası’nın Ağrı’dabaşarı ile sonuçlanmasından dolayı çok mutlu olduğunu ve Ağrı Tenis Kulübüolarak 6 yaş ila 15 yaş arasındaki tüm çocukların ders ya da kurslarından ve malzemeihtiyaçlarından ücret alınmadığını ve tüm masraflarının kulüp ve hayırsever işadamları tarafından karşılandığını söyledi. Bu yıl birinci lige çıkmanınmutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Kaya, amaçlarının, Anadolu'da tenissporunu yaymak ve eğitimini vermek, gençlerin spor ahlakını geliştirerek sevgive dayanışmayı arttırmak ve özellikle batıda yaşayan insanlarımızın doğuyakarşı olan ön yargılarını kırarak Türk sporuna katkıda bulunmak olduğunubelirtti. Ağrı Tenis Kulübü bünyesinde 1’i kapalı olmak üzere 5 kort, yarıolimpik kapalı havuz, atletizm pisti, konaklama alanları ve kafeteryalarıbulunmaktadır.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Ayhan Yıldırım, ''Tenis Şampiyonası ilimiz içinçok önemli ve turnuvaya ev sahipliği yapmak ve başarılı bir şekilde sonuçlandırmakbizim için onur verici bir olay. Hemşerimiz olan Federasyon As Başkanı CengizDurmuş’un, tüm oyuncular ve antrenörlerin her türlü ihtiyaçlarını ilimize veAğrı Tenis Kulübüne mal etmeden maddi ve manevi her türlü ihtiyaçlarını şahsiolarak üstlenmesinden dolayı da kendilerine bizzat çok teşekkür ediyorum.”dedi.

Federasyon As Başkanı Cengiz Durmuş ise ''Ağrı'ya gelmek için zamanayıran başta PTT Genel Müdürü Osman Tural olmak üzere herkese teşekkürediyorum. Buralarda tenis oynayan çocuklarımızı görmek beni heyecanlandırıyor.Artık sınırların kaldırıldığı, teknolojilerin ilerlediği ve giderek küçülen birdünyada yaşıyoruz, onun için Yusuf’ların Şüheyda’ların birer şampiyonolabileceği kanaatindeyim ve bu şansı yakaladıkları için çok mutluyum. Büyükşehirlergibi ülkenin doğusunda yer alan şehirlerde de sporun öneminin arttığını, insanave ülkeye kazandırdığı değerlerin farkına varılmasından dolayı çok mutluolduğunu ifade etti.

Gazeteci arkadaşlarımız, Türkiye’nin en büyük yayın kuruluşlarından biriadına Ağrı Tenis Kulübü’nde PTT Genel Müdürü ve TTF Yönetim Kurulu Üyesi OsmanTural ile röportaj yaptı. Tural, ödül töreni sırasında ''Turnuvanın çok güzelbir ortamda başarı ile tamamlanması bir yana, bu turnuvanın Ağrı'da başarı iletamamlanması son derece önemli. Belki sporcu kardeşlerimiz, hakemlerimiz vehocalarımızın Ağrı'ya gelmeden evvel tereddütleri vardı. Gençlerimizlekonuştuğumuzda son derece mutlu olduklarını ifade ettiler. Bu bizi ayrıcasevindirdi. Lütfen giden sporcularımız gittiklerinde buraya gelmeyen veyaburayı görmeyenlere ne kaçırdıklarını ifade etsinler. Çünkü ülkemiz bu şekildegelişir. Yalnızca İstanbul’da, Ankara’da, Antalya veya ülkemizin belliyerlerinde oynanmasıyla tenisin gelişmesi mümkün değil. Belki gelmeden önceböyle bir tesisin burada olmasını hayal bile edemezdiniz, ama yapınca oluyor,kullanınca oluyor. Bir kez daha katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Tenisi tüm Türkiye’deherkesin oynayacağını ve oynayan sayısını tüm illerde artırmak istediklerinibelirtti. Dünya çapında iyi tenisçi yetiştirmenin yolunun ise tabanda çoktenisçi yetiştirmekten geçtiğini ve bu kapsamda her türlü yardım ve yatırımıyaptıklarını ifade etti. Şampiyonlara ödüllerini verirken de iki tane şampiyonadayı Şüheyda Tur ve Yusuf Aslan adlı 8 yaşında iki minik Ağrılı tenisçiyikeşfetti. Seyirciler ve basın önünde Tural ve minik tenisçi Yusuf arasında maçyapıldı. Maçın birinci setini Tural, maçı ise minik Yusuf kazandı. Diğerillerden gelen tenis antrenörlerinin ortak tespitleri ise, Osman Turaltarafından kortta keşfedilen Yusuf’un çok yetenekli olduğu ve yakın bir zamandaiyi bir tenisçi olacağı idi.


16 Yaş Türkiye Şampiyonası sırasında konukantrenörlerden, tüm oyunculardan ve antrenörlerden konaklama, yemek ve yapılanAğrı gezilerinden hiçbir ücret alınmadığı bilgisini öğrendik. Amaçları,Ağrı’nın batılı gözüyle ön yargılardan kurtulması ve çocuklarının sporda eldeedilen başarılarla Ağrı’nın güzelliklerinin gündeme getirilmesi. Gazeteci,hakem, sporcu ve antrenör arkadaşlarımızla gördüğümüz Ağrı’nın, bu türorganizasyonları başarı ile sonuçlandırması çok daha büyük organizasyonlarıyapabileceğini gösteriyor. Huzur ve güvenle en ücra köşelerine kadar gönülrahatlığıyla gezdik ve gördük ki; Ağrı, tarihi ve coğrafi güzellikleri ile dolubir Anadolu şehridir.

 

Erkan Bayazıtlı - 21-9-2011

Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
  • Davis Cup - 2012 - Ankara
    DAVIS CUP

    (Teniste Prestijin Markası)

    Dünya tenisinin en prestijli müsabakalarından biri olan Davis Cup Avrupa - Afrika ikinci grubu Türkiye - Bosna Hersek karşılaşması Boşnak...
    Devamı İçin..
  • Dünya Teniste İstanbul’u konuşuyor!
    Dünyanın en muhteşem kadın tenisçilerinin yer aldığı, sekiz asil ve iki yedekten oluşan en prestijli turnuvası “TEB BNP Paribas WTA Championships İstanbul”, dünya otoritelerinin yüksek...
    Devamı İçin..
  • Serhat Şehri Ağrı veTenis

    Ülkemizin en büyük gazetelerinden birinde görev yapan üç değerli gazeteciarkadaşımızla birlikte Serhat Şehri Ağrı yollarına koyulduk. Daha önce sadeceDoğubeyazıt’ı görmüştük,...
    Devamı İçin..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

İZLEYİCİLER 2003 YILINDAN

Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...