WTA Türkiye'ye alınışı ve geçmişi

Bu haftanın en önemli olayı kuşkusuz ülkemizde son kez düzenlenen TEB BNP PARIBAS WTA CHAMPIONSHIPS. Pek tarihe meraklı bir millet olmadığımız için bu dev organizasyon ülkemize nasıl ve kimlerin özverili çalışmaları ile getirildi haberimiz bile yok. 2004 yılında başlayan Türkiye'nin ilk ve tek WTA turnuvası ISTANBUL CUP öyle bir ilgi topladı ki sezon sonunda en iyi 8 kadın tenisçinin katıldığı bu özel turnuva ülkemize getirildi. Sene 2007 ve TTF Başkanı Sayın AZMİ KUMOVA dönemidir. Turnuva 2006 ardından 2. ve son defa Madrid'de düzenlenmektedir. 2008-2010 yıllarında DOHA programdadır. İngiltere'de, benim de TTF adına hazır bulunduğum, kalabalık bir Türk basın grubu önünde imzalar atılır, ilk defa 3 yıllık süre için 2011-2013 arasında İSTANBUL turnuvayı almıştır. Organizasyonu düşünen ve getiren grup GARANTİ KOZA, desteği veren AZMİ KUMOVA federasyonu ve elbette Gençlik ve Spor Genel Müdürü Sayın MEHMET ATALAY'dır. 2010 yılında bayrağı DOHA'dan teslim alan TTF Başkanı Sayın AYDA ULUÇ'tur ve ilk organizasyon da 2011 senesidir. Burada bir düzeltmeyi de yapayım. TTF sayfasında WTA Başkanı Stacy Allaster'in ilk yıl için bahsettiği başkan Sayın OSMAN TURAL değil Sayın AYDA ULUÇ'tur. Sayın Osman Tural 2012 yılındaki organizasyonun ardından yapılan seçimlerde TTF Başkanı olmuştur. Olsa olsa bir tercüme hatasıdır.
2011 ve 2012 organizasyonları modern Türkiye'nin ilk ve bugün için tek kadın TTF Başkanı Sayın Ayda Uluç dönemine rastlar. Türk tenisseverlerin büyük ilgisiyle çok başarılı 2 yıl geçer. Seyirci rekorları kırılmıştır. Turnuvanın marka değeri o kadar yükseldi ki, WTA CEO Stacy Allaster'in resmi açıklamasına göre "yıllığı 14 milyon dolara Türkiye'nin yaptığı turnuva çok daha yüksek bir değere 5 yıllığına Singapur'a satıldı."
2012 yılının şampiyonu SERENA WILLIAMS ve 2011 şampiyonu da PETRA KVITOVA'dır.
Bu yıl ise katılan sporcular sırasıyla :

(1) SERENA WILLIAMS (USA)
(2) VICTORIA AZARENKA (BLR)
(4) AGNIESZKA RADWANSKA (POL)
(5) NA LI (CHN)
(6) PETRA KVITOVA (BLR)
(7) SARA ERRANI (ITA)
(8) JELENA JANKOVIC (SRB)
(9) ANGELIQUE KERBER (GER)

Hep teklerden bahsediyoruz ama turnuvaya çiftler takımları da katılıyor, bakalım kimlermiş :

(1) ROBERTA VINCI (ITA) / SARA ERRANI (ITA)
(2) HSIEH SU-WEI (TPE) / SHUAI PENG (CHN)
(3) NADIA PETROVA (RUS) / KATARINA SREBOTNIK (SLO)
(4) EKATERINA MAKAROVA (RUS)  / ELENA VESNINA (RUS)

Dikkatinizi çekmiştir mutlaka, hem tek hem çift oynayan tek bir sporcu var : SARA ERRANI. Ayrıca teklerde hiç Rus sporcu bulunmazken çiftlerde 8 sporcunun 3 'ü Rus.
Maçlar Kırmızı ve Beyaz olmak üzere iki grupta round-robin sisteminde oynanıyor.
KIRMIZI GRUP : WILLIAMS, RADWANSKA, KVITOVA, KERBER
BEYAZ GRUP : AZARENKA, NA LI, ERRANI, JANKOVIC.
SİNAN ERDEM SPOR KOMPLEKSİ kortlarında hergün 17:00 den itibaren 3 maç ard arda izlenebilir. Maçları SPORTS TV ve TRT SPOR naklen yayınlıyor.
Dün (22.10 Salı) başlayan maçlarda çiftler yarı finali 26.10 Cumartesi ve final karşılaşmaları 27.10 Pazar günü oynanacak.
Pazar gününden sonra turnuva Singapur'a doğru yola çıkacak.
Böyle bir organizasyon bir daha ne zaman ülkemize gelir bilinmez fakat giderek artan maliyetler ile biraz zor gibi görünüyor.
2014 yılı TEMMUZ ayından itibaren ise Türkiye'de tek bir WTA turnuvası, 3 yıllık aradan sonra, Türk tenisseverler ile yeniden buluşacak : İSTANBUL CUP.
Bu arada bir de ATP turnuvası ülkemize gelirse ne mutlu biz tenisseverlere.

Katılan sporculara başarılar dilerken tenisseverlere de iyi seyirler diyelim...

Mete Yaylalı - 23.10.2013
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...